Норвезька горілка і спирт поповнили Реєстр захищених географічних назв ЄС
Європейська комісія схвалила внесення до реєстру захищених географічних назв "норвезької горілки" (Norsk Vodka) і питного спирту "Норвезький Аквавіт" (Norsk Akvavit).
"Норвезька горілка" відома своїм нейтральним запахом і чистим смаком, що робить її ідеальною для різних коктейлів", - наголошується в комюніке ЄК.
Виготовлену з картоплі або зерна, її виробляють у три етапи: зброджування, перегонки і процес постдистиляції, які мають здійснюватися на території Норвегії. Цей виробничий процес слідує традиції, яка почалася в Бергені в 1531 році. Берген був торговим центром норвезького рибальства, батьківщиною торгових і гастрономічних традицій Норвегії.
"Норвезький Аквавіт" - це спирт, одержуваний з картоплі шляхом перегонки з ароматними травами та спеціями, і витриманий в дерев'яних бочках. Аквавіт у Норвегії популярний під час свят, таких як Різдво.
Норвегія не входить до ЄС, але є членом Європейського Економічного Простору (ЄЕП).
У реєстрі ЄС захищено 33 географічних вказівки з третіх країн (зокрема, це продукти харчування, вина і спиртні напої), які мають такий самий захист і додану вартість на ринку, що і продукти, захищені в ЄС.