16:46 10.02.2020

"Паразити" Пона Джун Хо стали тріумфаторами "Оскара-2020"

4 хв читати
"Паразити" Пона Джун Хо стали тріумфаторами "Оскара-2020"

Картина "Паразити" південнокорейського режисера Пона Джун Хо виборола чотири "Оскари" в головних номінаціях премії Американської академії кінематографічних мистецтв і наук: "Кращий фільм", "Кращий режисер", "Кращий оригінальний сценарій" і "Кращий міжнародний фільм" (номінація на кращий іноземний фільм із цього року стала називатися саме так).

Дев'яносто друга церемонія вручення нагороди кіноакадемії США відбулася у неділю в Лос-Анджелесі в театрі Dolby Theatre.

Тягар перших.

"Паразити" - це перша в історії картина не англійською мовою, яка отримала нагороду "Оскар" у номінації "Кращий фільм".

Раніше нагороди в ній отримували переважно стрічки з США, а також з Великої Британії, Франції, Іспанії, Італії та інших. У 2012 році кращим фільмом став французький "Артист" Томмі Лангмана, який імітував німе кіно. Отже, всі картини, які стали раніше володарем цього "Оскара", були англійською мовою, а не мовою оригіналу.

Раніше фільм Пон Чжун Хо був удостоєний численних нагород, серед яких гран-прі Каннського фестивалю, "Золотий глобус", BAFTA і премії Гільдії кіноакторів США.

Загалом фільм "Паразити" був представлений у шести категоріях "Оскара".

Попередній "Кращий іноземний фільм" - "Рома" Альфонсо Куарона також отримав премію за "Кращу режисуру" та "Кращу роботу оператора". У номінації "Кращий фільм" Куарон поступився "Зеленій книзі" Пітера Фареллі.

Головним тріумфатором "Оскара" в історії поки що залишається стрічка Боба Фосса "Кабаре" (1973), що отримала свого часу вісім статуеток у категоріях: "Краща актриса" - Лайза Міннеллі, "Кращий режисер" - Боб Фосс, "Кращий актор другого плану" - Джоел Грей, "Краща робота художника-постановника", "Краща операторська робота" - Джеффрі Ансворт, "Кращий звук", "Кращий монтаж" і "Краща музична адаптація". "Оскар" за кращий фільм у 1973 році пішов до "Хрещеного батька" Френсіса Форда Копполи.

Перші "Оскари" Хоакіна Фенікса, Бреда Пітта і Лори Дерн.

Лідер за кількістю номінацій (11 категорій), фільм Тодда Філліпса "Джокер" удостоєний двох статуеток премії "Оскар".

Члени академії відзначили Хоакіна Фенікса за роль головного лиходія Готем-сіті Джокера, а також присудили "Оскар" за кращу музику. Для Фенікса це перша нагорода американської кіноакадемії.

Бред Пітт також отримав свого першого "Оскара" за кращу роль другого плану у фільмі Квентіна Тарантіно "Одного разу в... Голлівуді". Раніше Пітт був удостоєний "Оскара" як співпродюсер фільму "12 років рабства".

За втілення на екрані образу Кліффа Бута Пітт уже отримав "Золотий глобус" і премію BAFTA.

"Золотого лицаря" в категорії "Краща актриса" отримала Рене Зеллвегер за роль голлівудської зірки Джуді Гарленд у фільмі "Джуді". Це другий "Оскар" Зеллвегер після нагороди за кращу жіночу роль другого плану в "Холодній горі" Ентоні Мінгелли (2004).

Кращою актрисою другого плану американська кіноакадемія визнала Лору Дерн ( "Шлюбна історія" Ноа Баумбаха). До цього Дерн була неодноразовою лауреаткою "Золотого глобусу" та дворазовою номінанткою на премію "Оскар".

Фільми Скорсезе, Тарантіно та Мендеса роль фаворита "провалили".

Найтитулованіший до церемонії "Оскара" - премії "Золотий глобус", BAFTA - фільм Сема Мендеса "1917" відзначений статуетками за "Кращу операторську роботу", "Кращі візуальні ефекти" і "Кращий звук". Спочатку у "1917" було 10 номінацій.

Останній фільм Тарантіно "Одного разу… в Голлівуді" з 10 номінаціями, крім "Оскара" Пітта, отримав нагороду за кращу роботу художника-постановника.

Режисер Мартін Скорсезе цього року залишився без нагород. Його фільм "Ірландець" був представлений у 10 категоріях, зокрема "Кращий фільм" і "Кращий режисер".

Нагороду в категорії "Кращий адаптований сценарій" отримав Тайка Вайтіті за фільм "Кролик Джоджо". Для Вайтіті це перша нагорода "Оскар".

Кращим повнометражним анімаційним фільмом стала четверта частина "Історії іграшок". Кращим короткометражним анімаційним фільмом стала робота "Любов до волосся" Метью Черрі і Карен Руперт Толівер. "Оскар" за кращий короткий метр отримала робота Маршала Каррі "Вікно сусідів".

Кращим документальним фільмом стала "Американська фабрика", а кращим короткометражним документальним фільмом - "Навчитися кататися на скейтборді в зоні бойових дій, якщо ти дівчина".

Статуетки "Оскара" за звуковий монтаж і за монтаж фільму отримав "Аутсайдери". "Скандал" відзначений за кращу роботу гримерів, а "Маленькі жінки" Грети Гервіг забрали нагороду за кращі костюми.

Другу свою нагороду "Оскар" отримав британський музикант Елтон Джон за пісню "(I'm Gonna) Love Me Again" до фільму-байопіку "Рокетмен".

Премію Американської академії кінематографічних мистецтв і наук, з 1940-х років відому як "Оскар", було створено у 1929 році, її вручають діячам кіномистецтва за їхній внесок у створення кінофільмів. Церемонія нагородження відбувається в Лос-Анджелесі, в театрі Dolby.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА