11:20 11.02.2020

Призов до армії з 18 років буде можливий лише за наявності заяви, пояснив глава Міноборони України

2 хв читати
Призов до армії з 18 років буде можливий лише за наявності заяви, пояснив глава Міноборони України

Уряд України затвердить нормативний акт, яким буде врегульовано призов на строкову службу до армії з 18 років. Це буде можливо лише у разі подання відповідної письмової заяви, повідомив міністр оборони України Андрій Загороднюк в ефірі передачі "Свобода слова" на українському телеканалі ICTV.

"Щодо законодавчого врегулювання, тобто закону жодного окремого не треба. Але ми наразі готуємо розпорядження Кабміну стосовно кількості осіб, яких призиватимуть на строкову службу, воно видається кожні півроку на конкретний призов - тобто цей буде весняний призов із квітня до червня - ми видаємо розпорядження, я його вже підписав, передав на узгодження на сам Кабмін. Там буде чітко написано, що лише за письмовою заявою з 18-19 років. Тобто справді буде нормативний акт - це не будуть просто роз'яснення - який чітко вказуватиме про те, що жодного обов'язкового призову з 18 років не буде", - сказав він в ефірі передачі в понеділок.

Міністр нагадав, що призов із 18 років передбачений нинішнім законом "Про військовий обов'язок і військову службу", але протягом декількох років указами президента призов був із 20 років. Однак він навів приклад, що минулого року під час осіннього призову 6 тис. юнаків віком 18-19 років хотіли вступити на строкову службу, але їм відмовили, оскільки призов було передбачено з 20 років.

"Тому цього року ми вирішили надати їм таку можливість, сказали: якщо буде письмова заява, тоді ми братимемо їх на строкову службу. Для всіх інших, хто не хоче, все так і залишиться, як було, з 20 років", - пояснив міністр.

Загороднюк також наголосив, що уряд стежитиме за тим, щоб більше не було незаконної практики, коли юнаків забирають на строкову службу з вулиць і клубів.

"Перше. Ми також підтверджуємо той факт, що строковики не потрапляють до зони ООС, тобто вони на фронт не йтимуть. А другий момент це те, що ми скасовуємо практику, яка, до речі, була незаконною, але ми стежитимемо за тим, щоб її не було, щоб юнаків призивали на вулицях, у клубах або в чергах. Такі практики, на жаль, були, особливо у великих містах... Це не відповідає законодавству, тому що є чіткий процес, тобто відправляється повістка тощо. Ми йтимемо саме цим шляхом, тобто законним шляхом", - додав він.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА