11:53 11.02.2020

Вітренко пропонує поділити його премію за перемогу в арбітражі над "Газпромом" між усіма українцями, має намір звернутися до правоохоронців

3 хв читати
Вітренко пропонує поділити його премію за перемогу в арбітражі над "Газпромом" між усіма українцями, має намір звернутися до правоохоронців

Виконавчий директор НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко в середині січня запропонував політичному керівництву країни віддати його премію за перемогу в Стокгольмському арбітражі над "Газпромом" порівну між усіма українцями та має намір звернутися до правоохоронних органів у зв'язку з затримкою її виплати.

"За умовами трудового договору роботодавець зобов'язаний був виплатити 50% премії ще 30 грудня 2019 року, але цього досі не було зроблено. Очевидно, що ні "Нафтогаз", ні Кабмін не має права переглянути розмір моєї премії, не порушивши трудовий договір", - зазначив він в оприлюдненій у вівторок заяві.

Вітренко наголосив, що вважає свою премію заслуженою, і аргументував це в документі, закликавши владу публічно визнати обґрунтованість її виплати й тим самим продемонструвавши свою прихильність принципу соціальної справедливості.

"Якщо люди не довіряють владі настільки, що не повірять її поясненням, я міг би погодитися з розділом премії не "за справедливістю", а "порівну", - написав Вітренко про причину своєї пропозиції поділити його премію порівну між усіма українцями.

Він додав, що вважає також справедливим поділити в такий спосіб не лише премію, а й увесь виграш у Стокгольмському арбітражі, який, за його розрахунками, становить $10,1 млрд, або близько 6 тис. грн на кожного українця, обмеживши їх витрати витратами на енергоефективність.

Вітренко повідомив, що відповіді політичного керівництва країни на його пропозицію немає, але водночас йому відомо про плани, що цими грошима розпоряджатимуться політики й чиновники, у зв'язку з чим він і виявив бажання звернутися до правоохоронців через порушення трудового контракту.

У травні 2018 року наглядова рада НАК "Нафтогаз України" вирішила преміювати 41 працівника компанії на загальну суму $46,3 млн за їхній внесок у перемогу за підсумками спору з "Газпромом" у Стокгольмському арбітражі. Тоді повідомлялося, що загальний обсяг виплат на рівні 1% суми виграшу в арбітражі ($4,6 млрд) становитиме $46,3 млн (із них податок на доходи фізичних осіб та інші збори - $9 млн). Планувалося, що в травні 2018 року буде виплачено першу частину премій на суму $20,7 млн (541 млн грн). Ця сума відповідає 1% обсягу виграшу, вже визнаного у фінансовій звітності "Нафтогазу" за 2017 рік і, згідно з річним звітом НАК за 2018 рік, була виплачена, зокрема 261 млн грн - голові правління Андрію Коболєву.

Інша частина премій, як планувалося згідно з рішенням наглядової ради, має виплачуватися протягом трьох років виключно за умови успішного стягнення з "Газпрому" залишку виграшу. Наприкінці 2019 року "Газпром" перерахував "Нафтогазу" $2,9 млрд, однак президент Володимир Зеленський у середині січня визнав неправильними такі високі премії та попросив прем'єр-міністра Олексія Гончарука запропонувати вихід із ситуації.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

До Ради надійшла заява Сольського про відставку з посади міністра агрополітики - Стефанчук

Зеленський про закриття неба над Україною західними партнерами: Питання не "чому", а "коли"

Кількість загиблих унаслідок ворожого удару по селищу Удачному на Донеччині зросла до 3, поранені 4 - ОВА

Волонтери ТЧХУ працюють у штабі з ліквідації наслідків ракетного удару РФ у Смілі

"Сталевий фронт" Ахметова побудував понад 80 км фортифікацій на Донеччині та Запоріжжі

Президент на Ставці заслухав доповіді щодо захисту інфраструктури та посилення виробництва зброї

Зеленський відповів республіканцям - противникам надання допомоги Україні: Гроші йдуть насамперед в оборонний сектор США

Окупанти обстрілюють Херсон - голова МВА

Окупанти завдали удару по Балаклії, постраждали семеро мирних жителів - ОВА

Завгосп медзакладу з Вовчанська виявився російським навідником, отримав реальний термін

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА