14:52 12.02.2020

Нацполіція спростовує заяви захисту підозрюваної у справі про вбивство Шеремета Дугарь

3 хв читати
Нацполіція спростовує заяви захисту підозрюваної у справі про вбивство Шеремета Дугарь

Національна поліція України стверджує, що окремі заяви захисту підозрюваної у справі про вбивство журналіста Павла Шеремета, військового медика Яни Дугарь, не відповідають дійсності.

Як повідомляє прес-служба Нацполіції в середу, під час судових засідань і в інтерв'ю ЗМІ Дугарь та її захист надали інформацію, яка не відповідає дійсності, тобто вдавалися до маніпуляцій для створення алібі.

"13 грудня 2019 року адвокати заявили, що відео з камер спостереження для комплексної комісійної експертизи з ідентифікації особи за ознаками зовнішності датоване 11 липня 2019 року. А в цей час, мовляв, підозрювана перебувала за кордоном. Однак відео з камер спостереження, використане для порівняння із зображенням Яни Дугарь, насправді датоване 7 листопада 2019 року: і в цей час підозрювана перебувала в Україні у місті Покровську. Саме з місцевого супермаркету були вилучені відеозаписи для дослідження", - стверджують у поліції.

Крім того, за версією слідства, Дугарь без проблем та офіційних дозволів залишала місце проходження військової служби. Водночас адвокати підозрюваної стверджували, що вона не могла здійснювати розвідку в Києві 15 і 18 липня 2016 року, тому що в цей час у відпустці вона не була, а потім ніяк не могла залишити місце проходження служби.

"До речі, Яна Дугарь не сказала правди навіть про свій перший візит до Києва: вона розповідала, що вперше відвідала Київ лише у березні 2017 року. Але на особистій сторінці у соцмережі підозрюваної слідчі виявили її фото на столичному майдані Незалежності, датоване 29 серпня 2012 року", - йдеться в повідомленні.

Також у Нацполіції оприлюднили результати комплексної судової психологічної та портретної експертизи Київського науково-дослідного інституту судових експертиз Міністерства юстиції України від 21 листопада 2019 року, згідно з яким жінка-розвідниця на відео з камер спостережень - Яна Дугарь.

"Водночас нещодавно адвокати Яни Дугарь озвучили інформацію щодо непричетності підозрюваної до вчинення правопорушення. При цьому вони посилалися на дослідження із використанням поліграфа… Однак невідоме дослідження із використанням невідомого поліграфа, невідомо ким призначене і невідомо ким проведене не дає відповідей на запитання, які цікавлять офіційне слідство", - наголошують у поліції.

Окрім того, правоохоронці вважають дивним, що підозрювана відмовляється співпрацювати з офіційним слідством, затягує процес розслідування, але одночасно погоджується на проведення "сумнівних досліджень, ініційованих стороною захисту, результати яких не є доказами в кримінальному провадженні".

"Розслідування вбивства Павла Шеремета триває. Незважаючи на те, що чимало зроблено, для встановлення істини, об’єктивного, повного та неупередженого розслідування слідство ініціює проведення низки слідчих дій, а відтак закликає учасників процесу та всі зацікавлені сторони до співпраці", - підсумували в Нацполіціі.

Як повідомлялося, 13 грудня Печерський районний суд Києва обрав для Дугарь запобіжний захід у вигляді домашнього арешту до 8 лютого 2020 року. Крім того, суд постановив, що вона повинна здати всі документи для виїзду за кордон.

11 лютого Дугарь призначили почеркознавчу і психіатричну експертизи, повідомив адвокат Віталій Коломієць

24 січня Печерський районний суд Києва частково задовольнив клопотання захисту і змінив запобіжний захід Дугарь на нічний домашній арешт.

20 липня 2016 року в центрі Києва було підірвано машину керівника інтернет-видання "Українська правда" Олени Притули, в якій перебував Шеремет. Журналіст загинув на місці незабаром після вибуху.

12 грудня 2019 року поліція провела низку обшуків і повідомила про підозру кільком фігурантам справи. Пізніше на брифінгу з розслідування вбивства Шеремета заступник глави Національної поліції - начальник кримінальної поліції Євген Коваль повідомив, що Дугарь, Юлія Кузьменко, Андрій Антоненко та подружжя Владислав та Інна Грищенки обґрунтовано підозрюються у причетності до злочину. В МВС пізніше уточнили, що підозру в убивстві Шеремета висунуто Дугарь, Кузьменку та Антоненку, їх затримали, а подружжя Грищенків на той час уже перебувало під вартою у справі про замах на бізнесмена в Івано-Франківській області.

Основним мотивом убивства Шеремета було названо спробу дестабілізувати соціально-політичну ситуацію в країні.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Українська авіація за добу завдала ударів по 14 місцях скупчення окупантів та їхньої техніки

Окупанти за добу завдали чотири ракетних і 77 авіаударів по Україні, обстріляли близько 100 міст і сіл

Житель Вовчанська загинув унаслідок пожежі, спричиненої ворожим обстрілом

Генштаб: ЗС України відбили за добу на новопавлівському напрямку 13 атак окупантів, на бахмутському - 11

Посли G7 стежать за відбором нового керівництва ВККС

Зеленський обговорив із делегацією групи Європарламенту Renew Europe військову допомогу та євроінтеграцію України

Засновника криптобіржі FTX Сема Бенкмана-Фріда засуджено до 25 років в'язниці

Нікопольський район протягом дня зазнав п’яти артилерійських обстрілів і п’яти атак БПЛА

План України з п'яти кроків щодо розблокування українсько-польського кордону має позитивну динаміку - Шмигаль

Зеленський провів телефонну розмову зі спікером Палати представників Джонсоном

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА