12:22 15.02.2020

Україна та Іран вирішують, де і коли будуть розшифровані "чорні ящики" лайнера МАУ - Пристайко

2 хв читати
Україна та Іран вирішують, де і коли будуть розшифровані "чорні ящики" лайнера МАУ - Пристайко

Україна погоджує з Іраном питання, де і коли відбудеться розшифровка "чорних ящиків" збитого Іраном літака Boeing 737 компанії "Міжнародні Авіалінії України" (МАУ), повідомив міністр закордонних справ України Вадим Пристайко.

"Ми вирішуємо зараз з іранцями, де, в якому конкретно місці і за допомогою яких партнерів це буде зроблено. Ви знаєте, обговорюється французька можливість, є пропозиція. Це дуже складне обладнання, яке важко перевозити. Тому треба прийти до спільного рішення, коли ми це зробимо. Через те, що це чутлива тема, ми хочемо дати певний час іранцям, щоб зрозуміти, яким чином ми можемо забезпечити цілковиту прозорість цієї процедури", - сказав він журналістам в кулуарах Мюнхенської конференції з безпеки в суботу.

Як повідомлялося, міністр закордонних справ Ірану Мохаммад Джавад Заріф в інтерв'ю телекомпанії NBC, опублікованому 14 лютого 2020 року заявив, що Іран не займатиметься бортовими самописцями збитого 8 січня українського літака без присутності всіх зацікавлених у розслідуванні сторін.

"Ми не доторкнемося до чорних ящиків без присутності всіх зацікавлених сторін", - сказав він.

При цьому він визнав, що Іран не може витягти самостійно інформацію з "чорних ящиків". За словами Заріфа, Ірану необхідне програмне забезпечення, досвід і додаткові знання, щоб мати можливість розшифрувати інформацію бортових самописців.

Пославшись на норми міжнародного повітряного права, Заріф зазначив, що Тегеран має право очолити розслідування катастрофи літака МАУ.

Як повідомлялося, пасажирський літак Boeing 737-800, авіакомпанії "МАУ", який мав виконати рейс PS752 за маршрутом Тегеран-Київ, розбився в районі міжнародного аеропорту імені Імама Хомейні в Тегерані одразу після зльоту рано вранці 8 січня. На борту перебували 167 пасажирів і дев'ять членів екіпажу. Всі вони загинули. Серед загиблих - 11 громадян України (серед них 9 членів екіпажу), 82 громадянина Ірану, 63 - Канади, 10 - Швеції, чотири - Афганістану, по три - ФРН і Великої Британії.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Харкові затримали охоронця ТРЦ, який коригував ворожі удари по місту й хотів навести окупантів на базу спецпідрозділу ГУР

У Дніпрі судитимуть організаторів і членів злочинної групи з продажу наркотиків, до якої входили правоохоронці

Харків і прилеглі населені пункти залишилися без цифрового ТБ - Синєгубов

У Литві стартують масштабні маневри німецької армії, в країні одночасно відбуваються ще три великі військові навчання

Унаслідок обстрілів у Покровському районі загинули дві людини, ще одну поранено

Чинного міністра підозрюють у заволодінні державною землею - НАБУ

Імовірність успішного наступу РФ на Харків дуже мала, якщо Україна швидко отримає військову допомогу США, - ISW

Окупанти за добу завдали понад 500 ударів по шести населених пунктах Запорізької області

Дев'ятеро людей постраждали в результаті ворожої атаки "шахедів" Одеси

Сирський обговорив ситуацію на полі бою із литовським колегою

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА