14:56 17.02.2020

Пристайко зазначає, що вже наближається термін ухвалення Іраном рішень, необхідних для просування в розслідуванні авіакатастрофи літака "МАУ"

3 хв читати
Пристайко зазначає, що вже наближається термін ухвалення Іраном рішень, необхідних для просування в розслідуванні авіакатастрофи літака "МАУ"

Міністр закордонних справ України Вадим Пристайко зазначає, що вже наближається термін для ухвалення Іраном рішень, необхідних для просування в розслідуванні катастрофи збитого 8 січня ракетою біля Тегерану літака авіакомпанії "МАУ", зокрема, щодо розшифровки чорних скриньок в іншій країні.

"Міжнародні договори вимагають від іранської сторони в короткий термін, без затримки, як зазначено у Чиказькій конвенції... Ми, всі п'ять країн (громадяни яких загинули в катастрофі - ІФ), вважаємо, що термін закінчується. Після цього країна, у якої немає достатніх технічних можливостей, має право звернутися до країни, у якої є такі можливості", - сказав він журналістам на брифінгу в аеропорту "Бориспіль" у понеділок.

Пристайко зазначив, що та сама Франція володіє достатніми технічними, програмними можливостями зчитувати надзвичайно важливої інформацію з бортових самописців, тим більше їх пошкоджено, і відповідні фахівці у таких ситуаціях є лише в декількох країнах.

При цьому глава МЗС констатував достатній рівень взаємодії з іранською стороною і сподівається, що ситуація з розслідуванням трагедії не дійде до необхідності вдаватися до радикальніших заходів. "Не треба забувати, що більшість пасажирів на цьому рейсі були іранці, і ця нація також сумує за кожним загубленим життям. Вони зазнали найбільшої кількості жертв у цій катастрофі", - додав він.

Пристайко також нагадав, що з питання компенсації Україна вестиме переговори від імені п'яти країн, громадяни яких загинули в катастрофі. "І те, про що домовиться Україна, буде виплачено громадянам усіх п'яти країн, зокрема, до речі, Ірану. Це була наша принципова позиція. Ми захищатимемо права наших людей насамперед, але також і тих, хто був з ними на одному рейсі", - наголосив він.

Глава МЗС України зазначив, що сума компенсацій, про яку йшлося раніше, це була стандартна, записана в документах цифра, яка не має стосунку до того, про що наразі домовляються.

"Не забудьте, що ми говоримо про декілька виплат. Насамперед це наш український уряд, який виділив не компенсацію, а допомогу сім'ям. Друге - ми говорили з керівником "МАУ", триває робота зі страховою компанією, яка має виплатити, є відомі стандартні схеми, як це відбувається. І третій етап - це робота з іранської владою щодо виплати компенсацій, і сім'ям загиблих, і нашій компанії за знищений літак", - розповів він.

Як повідомлялося, пасажирський літак Boeing 737-800 авіакомпанії "МАУ", який мав виконати рейс PS752 за маршрутом Тегеран-Київ, розбився в районі Міжнародного аеропорту імені імама Хомейні в Тегерані відразу після зльоту рано-вранці 8 січня. На борту перебували 167 пасажирів і дев'ять членів екіпажу. Всі вони загинули. Серед загиблих - 11 громадян України (зокрема дев’ять членів екіпажу), 82 громадянина Ірану, 63 - Канади, десять - Швеції, чотири - Афганістану, по три - ФРН та Великої Британії.

Іранська влада 11 січня визнала, що іранські військові помилково збили Boeing. Пізніше командувач аерокосмічних сил Корпусу вартових Ісламської революції (КВІР) Амір Алі Хаджізаде заявив, що бере на себе всю відповідальність за аварію українського літака.

Міністр закордонних справ Ірану Мохаммад Джавад Заріф в інтерв'ю телекомпанії NBC, оприлюдненому 14 лютого 2020 року, заявив, що Іран не займатиметься бортовими самописцями збитого 8 січня українського літака без присутності всіх зацікавлених у розслідуванні сторін.

"Ми не доторкнемся до чорних скриньок без присутності всіх зацікавлених сторін", - сказав він.

При цьому він визнав, що Іран не може вилучити самостійно інформацію з чорних ящиків. За словами Заріфа, Ірану необхідне програмне забезпечення, досвід і додаткові знання, щоб мати можливість розшифрувати інформацію бортових самописців.

Пославшись на норми Міжнародного повітряного права, Заріф зазначив, що Тегеран має право очолити розслідування катастрофи літака "МАУ".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА