09:56 18.02.2020

Команда експертів Міжнародного валютного фонду відвідає Київ - представник МВФ в Україні

2 хв читати
Команда експертів Міжнародного валютного фонду відвідає Київ - представник МВФ в Україні

Міжнародний валютний фонд, глава якого Крісталіна Георгієва 15 лютого в Мюнхені обговорила з президентом Володимиром Зеленським підготовку нової програми співпраці, направив до Києва групу експертів.

"Команда в складі декількох експертів Міжнародного валютного фонду відвідає Київ для проведення технічних обговорень політики, спрямованої на досягнення потужного зростання і забезпечення стабільності", - йдеться в повідомленні постійного представника МВФ в Україні Йости Люнгмана.

17 лютого цього року завершилася дія попередньої програми співпраці між Україною та МВФ у рамках механізму stand-by. Її було затверджено 18 грудня 2018 року в обсязі - SDR2,8 млрд, або майже $3,9 млрд, однак Україна змогла отримати за нею лише перший транш SDR1 млрд (близько $1,4 млрд). Потім планувалися ще два транші за підсумками піврічних переглядів, однак у зв'язку зі зміною президента й уряду країни після виборів було вирішено розпочати розробку нової програми співпраці. У результаті в 2019 році фінансування з боку фонду було відсутнє, тоді як Київ заплатив майже SDR1,4 млрд.

Президент, уряд і Нацбанк України на початку грудня 2019 року домовилися з менеджментом МВФ про відкриття нової трирічної програми розширеного фінансування на $5,5 млрд. Остаточне рішення має ухвалити рада директорів фонду після виконання Києвом останніх попередніх заходів, зокрема ухвалення низки законів Верховною Радою. Одним із них є №2571 про окремі питання функціонування банківської системи, який повинен усунути виниклі під час очищення банківської системи законодавчі прогалини й знизити ризики негативних наслідків можливого рішення про денаціоналізацію ПриватБанку.

Передбачалося, що попередні заходи буде виконано в січні-початку лютого, що дасть змогу винести українське питання на раду директорів МВФ у лютому. Однак Верховна Рада наразі увійшла в процес розгляду в другому читанні законопроекту про ринок землі, який за дотримання наявного регламенту може розтягнутися на декілька тижнів або навіть місяців.

В історії України раніше вже були триваліші періоди, коли вона лише виплачувала МВФ раніше отримані кошти з відсотками. Зокрема, у 2002-2007 роках та в 2011-2013 роках Київ заплатив фонду відповідно SDR1,45 млрд та SDR6,43 млрд за відсутності зустрічного фінансування.

Водночас у 1994-2001 роках "нетто" надходження коштів в Україну від МВФ становило SDR1,04 млрд, у 2008-2010 роках - SDR8,72 млрд, у 2014-2018 роках - $3,92 млрд.

У результаті загалом за роки співпраці з фондом Київ отримав SDR22,41 млрд, а виплатив SDR18 млрд, з яких SDR2,47 млрд становили відсотки.

У 2020-2024 роках Україна має виплатити МВФ, згідно з даними на сайті фонду, SDR6,44 млрд, зокрема SDR0,59 млрд відсотків. З цієї суми на цей рік припадає SDR1 млрд, на наступний - SDR1,14 млрд.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Дніпровському районі внаслідок обстрілу РФ загинув чоловік - ОВА

Зеленський: Путін боїться нас дуже сильно, тому що не впевнений у собі. Упевнені та сміливі люди не погрожують цивілізації ядерною зброєю

Авіація партнерів могла б збивати російські ракети, які летять по Україні та сусідах - Зеленський

Україна в травні-червні має вийти на підписання двосторонніх безпекових угод зі США, деякими країнами Північної Європи та Балтії - Зеленський

Окупанти вдарили по Харкову, постраждалих немає - мер

На відео вбивства поліцейського на Вінниччині присутні військовослужбовці однієї з в/ч Сухопутних військ - Командування

Для України важлива участь Бразилії в першому Глобальному саміті миру - Зеленський

Кількість загиблих унаслідок ворожого обстрілу Вовчанська збільшилася до двох осіб

На прикордонному переході "Рава-Руська - Гребенне" з неділі частково відновлять пропуск вантажівок - Держприкордонслужба

Укргідрометцентр попереджає про сильні дощі та заморозки на заході країни

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА