17:22 18.02.2020

СБУ вручила повістку на допит екс-т.в.о. глави ДФС Гутенку у справі про скасування спецсанкцій ЗЕД

3 хв читати
СБУ вручила повістку на допит екс-т.в.о. глави ДФС Гутенку у справі про скасування спецсанкцій ЗЕД

Служба безпеки України вручила повістку на допит екс-т.в.о. глави Державної фіскальної служби (ДФС) Денису Гутенку у справі, пов'язаній зі скасуванням спеціальних санкцій на зовнішньоекономічну діяльність (ЗЕД).

"До мене вчора о 21:00 прийшли з СБУ додому вручати повістку на допит", - написав Гутенко у Facebook у вівторок.

Він також зазначив, що раніше СБУ викликала на допит співробітників Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства.

За словами глави Держмитної служби та екс-заступника глави Мінекономіки Максима Нефьодова, справа стосується нібито недоотриманих через скасування спецсанкцій доходів до держбюджету.

"...суть справи в тому, що "якби компанії були під санкціями, вони платили б за одноразові спецдозволи, а це доходи бюджету!" Від цих втрат бюджету деякі співробітники СБУ й захищають нас уже багато років", - зазначив Нефьодов у Facebook.

"Викликають людей із МЕРТ на допити, передають мені вітання в різні способи. Як підсумок, приходять до мене додому о 21:00 із повісткою на допит", - зазначив Гутенко.

За його словами, основними "вигодонабувачами існування цих санкцій завжди були певні люди в Міністерстві економіки, в СБУ й делеговані ними "рішали". "Вони читали закон тільки у своїх особистих інтересах", - написав глава Держмитниці.

"Вирішення таких питань коштувало значно дорожче, ніж щодо питань, пов'язаних із простроченням платежів. У 2015 році, коли ми прийшли в міністерство (в 2015-2019 роках Гутенко працював у Міністерстві економічного розвитку і торгівлі, МЕРТ - ІФ), звісно, ми змінили цю практику. З одного боку, ми зайнялися скасуванням цих санкцій у цілому, скасовуючи статті 37 закону про ЗЕД. І цей процес тривав 5 років! З іншого - розбиратися по суті за кожним епізодом застосування санкцій. Ми перестали застосовувати санкції за дрібні суми, почали уважніше дивитися на питання із заборгованістю. І я почав ставити запитання СБУ. Санкції накладалися абсолютно через вигадані приводи. Не пам'ятаю випадку, де там справді був би захист інтересів держави", - додав Денис Гутенко.

Стаття 37 закону "Про зовнішньоекономічну діяльність" наділяла МЕРТ повноваженнями накладати санкції у вигляді індивідуального режиму ліцензування та тимчасового припинення ЗЕД за поданнями ДФС і контрольно-ревізійної служби, правоохоронних органів, Антимонопольного комітету України, Нацкомфінпослуг, Нацбанку або за рішенням суду.

"За листом з СБУ (так, простим листом) автоматом ставили на санкцію, знімали тільки якщо приходив знову-таки з СБУ лист про те, що можна знімати. Ідеальний інструмент тиску", - зазначив Гутенко.

Кабінет Міністрів втратив можливість обмеження торговельних операцій у зв'язку з втратою чинності 7 лютого 2019 року ст.37 закону "Про ЗЕД", проте донедавна діяли колишні санкції.

"Хоча закон про валюту, згідно з яким ці санкції скасовано як явище (скасування ст.37 закону про ЗЕД), набув чинності рік тому, старі санкції змогли скасувати тільки два тижні тому. Кабмін ухвалив рішення в грудні 2019-го, два місяці друкували це рішення, в лютому 2020 року зрештою опублікували", - нагадав Гутенко.

"Виходить, попрацював інвестнянею і омбудсменом одночасно. Але проблеми чомусь роблять тим, хто допомагав бізнесу й обстоював інтереси держави, а не тих, хто наживався на цих схемах і вбивав бізнес", - прокоментував він.

Гутенка у 2015 році було призначено радником міністра економічного розвитку і торгівлі, яким на той момент був Айварас Абромавичус, а потім директором департаменту регулювання зовнішньоекономічної діяльності, у 2016-му він очолив департамент розвитку підприємництва та регуляторної політики. У червні 2019-го очолив департамент таргетингу й управління митними ризиками і став т.в.о. глави ДФС, однак 12 лютого цього року Кабмін призначив замість Гутенка т.в.о. ДФС Сергія Солодченка.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У передмісті Херсона внаслідок обстрілу загинула жінка

У Херсонській області на Великдень і поминальні дні під час комендантської години заборонено проводити богослужіння

Українська авіація за добу завдала ударів по шести місцях скупчення окупантів та їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

Командир "Азова" закликає США скасувати заборону на передачу західного озброєння бригаді

Окупанти за добу завдали 25 ракетних і 52 авіаудари по Україні, обстріляли близько 110 міст і сіл

Зеленський провів у Дніпрі нараду

ЗСУ відбили на авдіївському, новопавлівському й бахмутському напрямках 57 атак окупантів за добу

Чоловік, про загибель якого в результаті обстрілу в Білопіллі повідомлялося раніше, живий, але у важкому стані

Країни G7 заявили про рішучість посилити протиповітряну оборону України

Посол України в США: Сподіваємося, що правки, які зменшують або виключають допомогу Україні, будуть відхилені

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА