07:15 20.02.2020

У Брюсселі відбудеться позачерговий саміт ЄС, присвячений бюджету Євросоюзу на 2021-2027 роки

2 хв читати
У Брюсселі відбудеться позачерговий саміт ЄС, присвячений бюджету Євросоюзу на 2021-2027 роки

Глави держав і урядів країн ЄС зберуться в четвер у Брюсселі на позачергову Європейську раду, щоб обговорити довгостроковий фінансовий план (бюджет) Євросоюзу на період 2021-2027 років.

"Настав час дійти згоди на нашому рівні з багаторічного фінансового плану", - заявив голова Євроради Шарль Мішель у своєму листі-запрошенні на саміт європейських лідерів.

За його словами, будь-яке перенесення цього питання може створити "серйозні практичні і політичні проблеми", і тоді буде складно продовжувати нинішні програми ЄС, як і запускати нові.

"Я цілком усвідомлюю, що ці переговори (між Європарламентом, Єврокомісією та Радою ЄС - ІФ) з найскладніших, які нас чекають. Але я також переконаний, що при здоровому глузді і рішучості ми можемо знайти порозуміння, яке буде вигідне всім європейцям", - написав Мішель.

Прес-служба Європейської ради повідомила, що в ході підготовки до цього саміту Мішель провів переговори індивідуально з усіма 27 керівниками держав-членів ЄС щодо майбутнього довгострокового бюджету союзу.

На основі цих консультацій голова Європейської ради надасть пропозиції щодо загальної суми бюджету і її розподілу відповідно до планів ЄС.

На пленарній сесії Європарламенту 12 лютого євродепутати наголошували, що будуть готові схвалити тільки такий бюджет, який відповідає амбіціям Євросоюзу.

Більшість парламентаріїв в ході дебатів наполягали на необхідності достатнього фінансування таких спільних цілей ЄС, як боротьба проти кліматичних змін, цифровий і екологічний перехідні періоди Євросоюзу, соціальні наслідки, що випливають з них, а також тривала підтримка регіонів і міст, сільгоспвиробників, молоді, науковців і підприємців.

Депутати Європарламенту вказували на важливість пошуку нових джерел доходів ЄС і на "зв'язок між бюджетом ЄС і повагою правової держави".

Процес затвердження довгострокового бюджету ЄС починається з подання пропозиції Європейською комісією. Потім ця пропозиція підлягає технічному та політичному обговоренню в Раді ЄС. Для укладення угоди потрібне одноголосне рішення всіх держав-членів. При визначенні своєї позиції Рада ЄС отримує політичні установки від Європейської ради.

Для затвердження фінансового плану також необхідна згода Європейського парламенту.

Європейська комісія висунула свою пропозицію щодо бюджету 2021-2027 рр. 2 травня 2018 року, і відтоді переговори велись на різних рівнях.

У грудні 2019 року Європейська рада закликала свого голову Мішеля домогтися прогресу в переговорах між інститутами ЄС з метою досягнення остаточної угоди.

Голова Євроради вирішив скликати саміт 20 лютого після консультацій держав ЄС на рівні глав і 25 січня направив свого листа-запрошення європейським лідерам.

Після консультацій з усіма керівниками країн ЄС Мішель представив свою пропозицію 14 лютого 2020 року. Серед основних позицій цієї пропозиції - загальний обсяг, обсяги основних сфер політики ЄС; фінансування, включно з доходами (власні ресурси); умови і стимули.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА