19:06 21.02.2020

Арбітраж ООН визнав юрисдикцію розглядати позов України проти РФ у справі про порушення Конвенції ООН з морського права

3 хв читати
Арбітраж ООН визнав юрисдикцію розглядати позов України проти РФ у справі про порушення Конвенції ООН з морського права

Міжнародний суд ООН підтвердив свою юрисдикцію розглядати позов України проти Росії про порушення РФ Конвенції ООН із морського права в частині Азовського моря і Керченської протоки, а також викрадення природних ресурсів України, повідомив міністр закордонних справ України Вадим Пристайко.

"Справа щодо морського права рухається далі! Арбітражний трибунал у Гаазі підтвердив свою юрисдикцію розглядати позов України в частині Азовського моря і Керченської протоки, а також викрадення наших природних ресурсів", - написав він у Twitter у п'ятницю.

За його словами, рішення стосується насамперед незаконного будівництва Росією моста через Керченську протоку та незаконного зупинення суден, що прямують в українські порти Маріуполь і Бердянськ.

Як повідомлялося, в 2016 році Україна подала до Міжнародного суду ООН позов проти РФ про порушення нею Конвенції ООН з морського права (UNCLOS), у рамках якого було створено арбітраж для розгляду цієї справи. 22 травня 2019 року Росія подала до Міжнародного трибуналу свої заперечення про наявність у Арбітражного трибуналу юрисдикції розглядати позов України проти РФ. Позиції України та РФ було оприлюднено в червні 2019 року на сайті Постійної палати третейського суду, про що повідомило МЗС України.

Зокрема, РФ вважала, що трибунал не має юрисдикції, тому що він не може визначати, яка держава є суверенною щодо сухопутної території Криму. Водночас Україна наполягала на тому, що Крим є частиною України, що визнала міжнародна спільнота та резолюції Генеральної асамблеї ООН.

Крім того, на думку РФ, Азовське море та Керченська протока є внутрішніми водами, тому вимоги щодо режиму внутрішніх вод виходять за межі UNCLOS. Україна наполягала на тому, що UNCLOS застосовується до Азовського моря і Керченської протоки.

Росія також вважала, що вимоги України, які опосередковано передбачають делімітацію морських кордонів, були виключеними з-під юрисдикції Трибуналу статтею 298 (1) (А) UNCLOS. Однак в Україні наголосили, що такі заперечення РФ базувалися на її заяві, що правовий статус Криму змінився, і тому мають бути відхилені.

Росія вважала, що вимоги України в цій справі стосувалися військової діяльності, яка виключена з-під юрисдикції Трибуналу статтею 298 (1) (В) UNCLOS, проте Україна вважала, що цей спір не стосується військової діяльності.

РФ також вважала, що суд, створений відповідно до Додатку VIII, а не Додатку VII, був належним майданчиком для розгляду вимог України щодо рибальства, захисту та збереження морського середовища й судноплавства. Проте Україна назвала це твердження безпідставним, оскільки обидві сторони погодилися на юрисдикцію згідно з Додатком VII за спорами цього характеру - і Україна не погодилася на юрисдикцію Додатку VIII за цим видом спору.

У листопаді 2019 року Міжнародний суд ООН визнав свою юрисдикцію у справі "Україна проти РФ" про порушення Росією двох конвенцій - про боротьбу з фінансуванням тероризму та про ліквідацію всіх форм расової дискримінації. Отже, суд ухвалив рішення на користь України й тепер може перейти до розгляду справи по суті.

Крім того, у травні 2019 року Міжнародний трибунал ООН з морського права, розташований у Гамбурзі, ухвалив рішення, яким зобов'язав РФ звільнити три українські кораблі - буксир "Яни Капу" та катери "Бердянськ" і "Нікополь" і 24 українських моряків, захоплених нею в районі Керченської протоки в листопаді 2018 року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Влада Латвії заблокувала доступ до дев'яти російських пропагандистських сайтів

Глава МЗС Болгарії Габріель погодилася сформувати новий уряд

Через КПП "Вишнє Нємецьке - Ужгород" на українсько-словацькому кордоні тимчасово обмежать рух

З додатковою допомогою ЗСУ зможуть повільно відтісняти росіян - сенатор США Рід

Шукаємо асиметричні рішення, щоб отримати перевагу над кількісно переважаючим противником - Сирський

ЄБА просить Кабмін і ОП вирішити проблему швидкопсувних вантажів на польському кордоні

Кличко закликав правоохоронців оперативно розслідувати факти, оприлюднені Bihus.Info щодо Брагінського

Польські фермери заблокували два КПП на кордоні з Німеччиною, блокада триватиме до 20 березня

На Херсонщині внаслідок вибуху боєприпасу загинуло троє людей

Міноборони України запроваджує нову процедуру отримання офіцерського звання для мобілізованих медиків

РЕКЛАМА
Milk
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА