08:43 22.02.2020

У Держдепі США розраховують на підписання угоди з талібами 29 лютого

2 хв читати
У Держдепі США розраховують на підписання угоди з талібами 29 лютого

Держсекретар США Майк Помпео в п'ятницю підтвердив, що Вашингтон готується підписати угоду з рухом "Талібан" 29 лютого.

"США і "Талібан" залучені в широкомасштабні переговори щодо сприяння політичному врегулюванню, яке поклало б край війні в Афганістані, скороченню присутності США і сил союзників в країні, і забезпеченню того, щоб жодне терористичне угрупування більш не використало землю Афганістану для погроз США та їх союзникам", - йдеться в повідомленні, поширеному в п'ятницю держдепом США від імені Помпео.

"В останні тижні в рамках консультацій з урядом Національної єдності (Афганістану) американські парламентери в Досі дійшли згоди з "Талібаном" про значне скорочення насильства в Афганістані на національному рівні. Після успішного виконання цієї угоди, очікується підписання домовленостей між США і "Талібаном". Ми готуємося до того, що підписання відбудеться 29 лютого, незабаром слідом за цим почнуться міжафганські переговори", - наголошується в повідомленні.

За словами Помпео, "виклики залишаються, але прогрес, досягнутий в Досі, вселяє надію і являє собою справжню можливість, і США закликають усіх афганців використовувати цей момент".

В Афганістані опівночі з п'ятниці на суботу за місцевим часом повинен вступити в силу режим скорочення насильства, який влада країни і сили міжнародної коаліції погодили з рухом "Талібан".

Раніше в п'ятницю відповідну інформацію поширила Рада національної безпеки Афганістану. Представник ради Джавед Фейсал зазначив, що режим буде діяти тиждень і передуватиме підписанню угоди між талібами і Вашингтоном.

Джерело в русі "Талібан" зі свого боку розповіло агентству Associated Press, що угода про початок діалогу з Кабулом може бути досягнута 29 лютого, а міжафганські переговори, можливо, почнуться 10 березня. За словами джерела, Німеччина і Норвегія запропонували організувати переговори, але рішення щодо місця їх проведення поки не прийнято.

Прямі переговори між США і "Талібаном" почалися в 2018 році. Поки переговорний процес відбувався фактично безрезультатно, а в вересні 2019 року президент США Дональд Трамп навіть заявляв, що переговори з угрупованням "мертві".

Однак у січні таліби заявили, що розраховують на швидке підписання мирного договору з США, проект якого вже готовий. У США вимагають, щоб таліби продемонстрували, що вони готові знизити інтенсивність бойових дій в Афганістані.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА