08:30 24.02.2020

У Лондоні стартують слухання щодо екстрадиції Ассанжа в США

3 хв читати
У Лондоні стартують слухання щодо екстрадиції Ассанжа в США

Суд Лондона в понеділок розпочинає слухання щодо екстрадиції засновника порталу Wikileaks Джуліана Ассанжа в США, де йому загрожує до 175 років позбавлення волі.

Наразі Ассанж відбуває ув'язнення в Британії за порушення умов звільнення під заставу.

Йдеться про події 2012 року. Ассанжа тоді обвинувачували в Швеції в сексуальних домаганнях, і Велика Британія мала вирішити питання про його екстрадицію. Ассанж, вийшов на свободу під заставу, не з'явився в суд і сховався в посольстві Еквадору в Лондоні, де перебував сім років. Пізніше влада Швеції закрила цю справу.

У квітні 2019 року в Вестмінстерському магістратському суді визнали засновника Wikileaks винним у неявці в суд в 2012 році.

Тоді влада Еквадору дозволила британській поліції зайти в посольство і заарештувати засновника Wikileaks. На початку травня 2019 року суд в Великій Британії відправив Джуліана Ассанжа на 50 тижнів до в'язниці.

У квітні минулого року мін'юст США повідомив, що звинувачує засновника WikiLeaks у змові з екс-інформатором Wikileaks Челсі Меннінгом з метою злому мереж урядових комп'ютерів.

Пізніше судова влада США оголосила про рішення висунути додаткові обвинувачення засновнику Wikileaks за ще 17 пунктами. Всі звинувачення, як зазначають американські ЗМІ, пов'язані з незаконним отриманням та оприлюдненням даних, що належать до питань оборони США.

Зокрема, в 2016 році в ході передвиборчої кампанії Ассанж опублікував документи, що стосуються Національного комітету Демократичної партії США і підривають авторитет тодішнього кандидата на пост американського президента Гілларі Клінтон.

У Демократичній партії переконані, що злом серверів її Національного комітету справив значний вплив на хід боротьби за пост президента в 2016 році. Американські спецслужби звинувачують в причетності до злому Росію.

Сам Ассанж заявляв, що Росія не була залучена до "хакерського злому" і не була інформатором Wikileaks.

До цього WikiLeaks вже публікувала матеріали, пов'язані з президентськими виборами в США. Дані стосувалися підтримки Гілларі Клінтон з боку національного комітету Демократичної партії на шкоду іншому кандидату-демократу Берні Сандерсу. Публікація мала широкий резонанс.

Ассанжу в США загрожує покарання за 18 пунктами обвинувачення.

За кожним із пунктів Ассанжу загрожує по 10 років в'язниці. А з урахуванням висунутих раніше звинувачень, Ассанжа, в гіршому для нього випадку, можуть засудити до 175 років тюремного ув'язнення.

Батько Ассанжа Джон Шиптон зі свого боку заявив, що екстрадиція його сина в США стане для Ассанжа "стратою".

"Безперервне занепокоєння, яке Джуліан відчуває протягом 10 років, несе дуже шкідливий вплив", - заявив Шиптон в ефірі телерадіокорпорації BBC.

"Я не можу робити припущень щодо його душевного стану, але я можу уявити, що він буде дуже стурбований, оскільки екстрадиція в США - це смертна кара", - додав батько Ассанжа.

В кінці минулого року британські ЗМІ повідомляли, що більше 60 лікарів з різних країн світу висловили серйозну стурбованість станом здоров'я засновника WikiLeaks Джуліана Ассанжа.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Українська авіація за добу завдала ударів по шести місцях скупчення окупантів та їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

Командир "Азова" закликає США скасувати заборону на передачу західного озброєння бригаді

Окупанти за добу завдали 25 ракетних і 52 авіаудари по Україні, обстріляли близько 110 міст і сіл

Зеленський прибув з візитом до Дніпра

ЗСУ відбили на авдіївському, новопавлівському й бахмутському напрямках 57 атак окупантів за добу

Чоловік, про загибель якого в результаті обстрілу в Білопіллі повідомлялося раніше, живий, але у важкому стані

Країни G7 заявили про рішучість посилити протиповітряну оборону України

Посол України в США: Сподіваємося, що правки, які зменшують або виключають допомогу Україні, будуть відхилені

Нідерланди виділяють понад EUR200 млн на ППО та артилерійські боєприпаси для України

Окупанти 20 разів від ранку обстріляли Нікопольський район, пошкоджено 14 будинків, 30 тис жителів без світла

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА