17:28 26.02.2020

Вступ до ЄС і НАТО має бути рушійною силою для внутрішніх перетворень в Україні

2 хв читати
Вступ до ЄС і НАТО має бути рушійною силою для внутрішніх перетворень в Україні

Вступ до Європейського Союзу й НАТО не може бути самоціллю для України, це має бути рушійна сила для внутрішніх демократичних та соціально-економічних перетворень, заявив віце-президент Національної академії наук України (НАН) Сергій Пирожков.

"Україна має застосувати євроатлантичну інтеграцію як рушійну силу внутрішніх демократичних і соціально-економічних перетворень, тому вступ до НАТО і ЄС не може бути самоціллю", - сказав він, презентуючи національну доповідь "Євроатлантичний вектор України" на засіданні президії НАН України.

Пирожков зазначив, що отримання членства в НАТО певною мірою зуміє полегшити реалізацію євроінтеграційного курсу України, оскільки для більшості країн Євросоюзу першим кроком став вступ до альянсу, а вже потім інтеграція з європейськими структурами.

"Перспектива членства і в НАТО, і в ЄС лежить виключно в політичній площині й залежить від того, наскільки швидко й ефективно Україна реформуватиметься, впроваджуватиме стандарти ЄС і Північноатлантичного альянсу, посилюватиме демократичні інститути, зможе стати прогнозованою і стабільною країною євроатлантичного простору", - додав він.

Крім того, академік наголосив, що наразі владі необхідно перейти до практичних дій і розробки дорожньої карти з підготовки передумов для отримання згоди ЄС і НАТО на визнання за Україною перспектив членства та напрями державного розвитку на траєкторію виконання критеріїв членства в ЄС і НАТО. Він також вважає, що Україні варто доповнити діяльність, спрямовану на створення передумов для членства в ЄС і НАТО, зусиллями у форматі двосторонніх відносин з США, Канадою, Великою Британією, Німеччиною, Францією, Польщею та іншими країнами-членами НАТО і ЄС.

Пирожков закликав у відносинах з ЄС керуватися національними інтересами України, а якщо вони суперечать Угоді про асоціацію, то під час консультацій з ЄС ініціювати перегляд, корекцію або доповнення певних статей угоди.

"У відносинах з ЄС необхідно виходити з національних інтересів України. А якщо це суперечить Угоді про асоціацію, то в ході консультацій з ЄС слід орієнтуватися на можливість перегляду, корекції або доповнення певних статей угоди, адже не всі її положення сповна відповідають сучасним проблемам і труднощам, з якими стикається економіка України, а також економіки країн-членів ЄС, котрі з метою захисту своїх інтересів періодично застосовують протекціоністські заходи, тим самим порушуючи умови угоди", - пояснив віце-президент НАН.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА