14:55 27.02.2020

Заступник міністра охорони здоров'я закликає українців утриматися від поїздок до країн, де зареєстровано поширення коронавірусу всередині країни

3 хв читати
Заступник міністра охорони здоров'я закликає українців утриматися від поїздок до країн, де зареєстровано поширення коронавірусу всередині країни

Заступник міністра охорони здоров'я України Віктор Ляшко закликає українців утриматися від поїздок до країн, де зареєстровано передання коронавірусу всередині країни.

"Ми нагадуємо українцям, що на цей період, коли відбувається поширення коронавірусу в ЄС, прохання утриматися від поїздок до країн, де зафіксовано випадки передання всередині країни з метою захисту свого здоров'я і запобігання потраплянню на територію України коронавірусної інфекції", - сказав він на прес-брифінгу в Києві в четвер.

За його словами, стан здоров'я українки з підозрою на коронавірус в Італії задовільний.

"Сьогодні МЗС повідомив, що є підозра на коронавірусну інфекцію в українки. Її стан не критичний, загрози здоров'ю немає, вона перебуває в Неаполі в інфекційній лікарні. Її біоматеріали передали на дослідження", - сказав він.

Ляшко наголосив, що за минулу добу на пунктах пропуску і в аеропортах не ізольовано жодної людини.

"Ми продовжуємо температурний скринінг у пунктах пропуску та аеропортах міжнародного значення. Упродовж минулої доби скринінгом охоплено понад 75 тис. людей, і жодну людину не ізолювали в ізолятори або інфекційні стаціонари", - сказав він.

Заступник міністра додав, що біоматеріали двох ізольованих у першу добу скринінгу направили до центральної лабораторії для діагностики коронавірусу.

"У першу добу ми ізолювали кількох людей. Наразі ми проводимо лабораторні дослідження в Центральній вірусологічній лабораторії в ЦГЗ щодо двох випадків підозри на нову коронавірусну інфекцію. Це дві людини з Чернівецької області (...) Сьогодні в нас будуть результати. Попередні дослідження на грип та грипоподібні захворювання дали негативні результати", - сказав він.

Крім цього, за словами заступника міністра, за результатами ранкового медогляду всі евакуйовані з Уханя, екіпаж і супровід здорові (загалом 103 особи, які перебувають на обсервації в Нових Санжарах Полтавської обл. - ІФ).

Ляшко наголосив, що в Україні госпітальні бази готові на випадок поширення коронавірусу.

"Щодо готовності госпітальних баз: у кожному регіоні визначено по дві госпітальні бази та бригади "швидких", які викликатимуться на ці випадки. Ці госпітальні бази мають у структурі інфекційні бокси - їх близько 2,5 тис., а загалом у мережі інфекційних лікарень 12,5 тис. ліжок. Коли зростає кількість хворих, включатимуться перспективні плани перепрофілювання лікарень", - сказав він.

"Ми наразі відпрацьовуємо питання самоізоляції в квартирах для хворих із симптомами (гострої респіраторної вірусної інфекції - ІФ). Таку практику впровадила Німеччина. Потрібно відпрацювати питання, чи готова людина на самоізоляцію, чи немає критеріїв для госпіталізації. Тому більшість країн рекомендує людям самоізоляцію. Потрібно відпрацювати юридичні наслідки самоізоляції", - додав заступник міністра.

Ляшко додав, що обласні державні адміністрації подають до МОЗ інформацію про готовність до коронавірусу.

Наразі всі ОДА надають інформацію МОЗ про те, що було зроблено в підготовчому періоді для забезпечення системної готовності медзакладів і лабораторій на випадок поширення коронавірусу на території України.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА