15:33 27.02.2020

Третина українців підтримує право російськомовних громадян на російськомовну шкільну освіту в усій країні - соцопитування КМІС

2 хв читати
Третина українців підтримує право російськомовних громадян на російськомовну шкільну освіту в усій країні - соцопитування КМІС

33% українців вважають, що держава має забезпечити російськомовним громадянам України право здобувати шкільну освіту російською мовою на всій території України, ще 40% не проти, щоб така можливість була в тих областях, де більшість населення цього бажає, але не на всій території України.

Як свідчать результати опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології 21-25 лютого 2020 року, 24% респондентів вважають, що держава не повинна забезпечувати таке право.

37% опитаних вважають, що держава має забезпечити російськомовним громадянам України право спілкуватися з чиновниками російською мовою на всій території України, ще 31% - в тих областях, де більшість населення цього бажає, але не на всій території України, 28% респондентів вважають, що держава не повинна забезпечувати таке право.

При цьому, за словами гендиректора КМІС Володимира Паніотто, інші дослідження свідчать, що більшість хоче, щоб українська мова була єдиною офіційною і державною, і щоб чиновники в робочий час розмовляли українською.

"Чи є громадська думка з цього питання сформованою і чи не залежить вона від формулювання запитання, чи є вона амбівалентною, чи тут немає протиріччя, а респонденти відповідають, маючи на увазі різні аспекти цієї проблеми, - все це потребує подальших досліджень", - зазначив він.

Опитування проводилося методом CATI (телефонні інтерв'ю з використанням комп'ютера, computer-assisted telephone interviews) на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів. Вибірка репрезентативна для дорослого населення (віком 18 років і старше) України. До вибірки не входять території, тимчасово не контрольовані владою України. Під час опитування проведено 1500 інтерв'ю, похибка вибірки з імовірністю 0,95 не перевищує 3%. Дані цього дослідження порівнюються з результатами опитувань КМІС, які було проведено з 15 по 18 грудня, з 22 по 25 листопада, з 4 по 7 листопада, з 9 по 11 жовтня і з 6 по 19 вересня 2019 року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Ворог атакував 13 населених пунктів Херсонської області, є постраждалі та жертви

Уночі над Дніпропетровською областю було збито десять БПЛА і чотири ракети, є постраждалі

ЗС України за добу ліквідували 820 окупантів

Окупанти за добу завдали 386 ударів по дев’яти містах і селах Запорізької області, є постраждалий

РФ у ніч на п'ятницю атакувала об'єкти енергетики, пошкоджено теплові та гідроелектростанції

Генштаб ЗС України: На фронті відбулося 59 бойових зіткнень, на новопавлівському напрямку відбито 22 атаки противника

Генштаб ЗС України: За минулу добу армія РФ здійснила 16 ракетних і 131 авіаудар

Генштаб ЗС України: Авіація завдала ударів по 14 районах скупчення сил противника

Під повітряною атакою перебували Дніпро, Кам'янське, Павлоград, Кременчук, Івано-Франківськ, н.п. Дніпропетровської і окремі об'єкти Львівської обл.

29 березня: Яке сьогодні свято, все про цей день

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА