11:57 04.03.2020

Посли ЄС продовжили санкції для Януковича та його соратників

2 хв читати
Посли ЄС продовжили санкції для Януковича та його соратників

Комітет постійних представників країн-членів Європейського Союзу продовжив ще на рік санкцій для екс-президента України Віктора Януковича та його соратників.

Про це агентству "Інтерфакс-Україна" повідомило у середу в Брюсселі дипломатичне джерело. При цьому деталі рішення не уточнювали.

Водночас раніше стало відомо, що екс-прем'єра Миколу Азарова та екс-міністра енергетики Едуарда Ставицького зі списку виключено, а щодо сина Януковича Олександра санкції може бути продовжено лише на півроку.

Отже, у списку санкцій разом із В. Януковичем і його сином залишаться колишній глава МВС Віталій Захарченко, екс-генпрокурор Віктор Пшонка та його син Артем, колишній заступник міністра внутрішніх справ Віктор Ратушняк, колишній перший віце-прем'єр Сергій Арбузов, екс-міністр доходів і зборів Олександр Клименко, екс-міністр освіти Дмитро Табачник, олігарх Сергій Курченко.

Санкції, введені ЄС ще з 5 березня 2014 року стосовно 18 високопоставлених чиновників часів президента Януковича у вигляді заморожування активів, продовжуються на рік. При цьому багато хто з фігурантів списку санкцій регулярно оскаржує рішення ЄС. Суд ЄС вже ухвалив низку рішень на їхню користь. При цьому декількох екс-чиновників зі списку виключено. Так, наприклад, минулого року зі списку санкцій було виключено Андрія Клюєва, який оскаржив це рішення в суді ЄС. Після ухвалення рішення цього року в списку залишиться 10 імен.

Тоді, коментуючи виключення Клюєва зі списку, на той час ще речник Генпрокуратури України Андрій Лисенко написав, що, незважаючи на зняття санкцій ЄС із Клюєва, правоохоронні органи України продовжують розслідування в кримінальному провадженні щодо екс-глави АПУ. Також він висловив думку, що, незважаючи на систематичне оскарження екс-чиновниками в Суді ЄС введених стосовно них санкцій, відповідні судові рішення не є безумовною підставою для ЄС про скасування обмежувальних заходів.

"Наприклад, беручи до уваги відповідні рішення Суду ЄС про скасування попередніх рішень Ради ЄС про накладення санкцій на (екс-міністра енергетики часів президентства В. Януковича - ІФ) Едуарда Ставицького і (екс-прем'єра України часів президентства В. Януковича - ІФ) Миколи Азарова, компетентні органи ЄС визнали прогрес у розслідуванні ГПУ кримінальних проваджень щодо них достатньою підставою для продовження санкцій", - написав речник Генпрокуратури.

Як повідомлялося, ЄС 5 березня 2014 року ввів санкції у вигляді заморожування активів щодо 18 колишніх вищих чиновників України за незаконне привласнення українських державних коштів або за зловживання службовим становищем.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Поліція в Тбілісі застосувала проти демонстрантів водомети і перцевий спрей після спроб зламати ворота будівлі парламенту

До 13 людей зросла кількість постраждалих у результаті обстрілу Золочева

Словаччина надала тимчасовий захист соратнику Медведчука, який відповідав за проросійську пропаганду в Європі

Зеленський звільнив Вітюка з посади керівника департаменту кібербезпеки СБУ

Україна готує сім нових безпекових документів

Міноборони України розпочало розробку моделі Системи інтегрованої оборони

В Очеретиному залишаються 198 мирних громадян, у м. Часів Яр - 682 людини

Ознак формування наступальних угруповань або різких змін у кількості сил ворога в Криму не спостерігається - Плетенчук

Франція передала Україні 13 автомобілів для мобільних груп поліції з протидії насильству

Нетаньягу заявив Блінкену, що не має наміру погоджуватися на завершення операції проти ХАМАСу, не відмовиться наступати на Рафах

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА