07:01 05.03.2020

США підтвердили свої зобов'язання щодо сприяння обміну полоненими між талібами і урядом Афганістану

4 хв читати
США підтвердили свої зобов'язання щодо сприяння обміну полоненими між талібами і урядом Афганістану

Спеціальний представник США щодо примирення в Афганістані Залмай Халілзад підтвердив зобов'язання сприяти обміну полоненими між рухом "Талібан" і урядом Афганістану.

"США зобов'язуються сприяти обміну ув'язненими, що узгоджено як в угоді між США і талібами, так і в спільній декларації між США та Афганістаном. Ми будемо підтримувати кожну сторону, щоб випустити значну кількість", - заявив Халілзад у четвер уранці в Твіттері.

"Вчора ввечері я зустрівся з муллою Барадаром і його командою для відвертого обговорення наступних кроків, після чого відбулася його конструктивна телефонна розмова з президентом Дональдом Трампом", - написав американський дипломат.

Барадар - керівник політичного офісу руху в Досі, і він очолював делегації талібів на багатьох міжнародних переговорах, зокрема з США. Також саме Барадар від імені "Талібану" підписав 29 лютого в Досі історичну мирну угоду з США, яка покликана започаткувати врегулювання збройного конфлікту, що триває в Афганістані замалим 20 років.

"Ми всі погодилися, що мета угоди між США і талібами - прокласти шлях до всеосяжного миру в Афганістані", - підкреслив Халілзад.

"Ми повинні діяти на всіх фронтах, щоб розчистити дорогу від перешкод, які уповільнюють наш поступ до внутрішньоафганських переговорів. Я ще раз закликаю всіх афганців скористатися нагодою, поставити країну на перше місце і не втратити цієї історичної можливості", - зазначив він.

Американський дипломат оприлюднив свою заяву після того, як в середу представник командування військ США в Афганістані (USFOR-A) Сонні Леггетт обвинуватив талібів у порушенні умов перемир'я після чого США завдали першого після підписання з талібами мирної угоди удару по бойовиках.

"4 березня США завдали повітряного удару по бойовиках руху "Талібан" у (повіті) Нахрі-Сарадж (провінції) Гільменд, які активно атакували контрольно-пропускний пункт афганської національної армії. Це був оборонний удар, щоб зірвати атаку. Це був наш перший удар по талібам за 11 днів", - повідомив Леггетт у Твіттері.

За його словами, влада Афганістану і США виконали умови угоди, "однак таліби ігнорують волю народу до миру". Представник військ США зазначив, що тільки 3 березня таліби провели 43 напади на контрольно-пропускні пункти АНА в Гильменді.

"Керівництво талібів пообіцяло всьому співтовариству, що воно зменшить насильство, а не збільшить кількість нападів. Ми закликаємо талібів припинити непотрібні напади і виконати свої зобов'язання. Як ми показали, ми будемо захищати наших партнерів, коли це необхідно", - заявив представник військ США в Афганістані

У свою чергу таліби запевнили, що готові виконувати умови підписаної з США мирної угоди, звинувативши в порушенні уряд Афганістану.

"Ісламський емірат (так називають себе таліби - ІФ) планує виконувати всі частини угоди одну за одною, щоб запобігти ескалації війни. Інша сторона також повинна усунути бар'єри на шляху здійснення всіх частин Угоди, з тим щоб забезпечити міцний мир і афганцям користуватися своїми основними правами", - заявив увечері в середу в Твіттері офіційний представник руху Сухайл Шахін.

Таліби заявляють, що переговори з урядом Афганістану можливі тільки після звільнення з в'язниць 5 тис їх прихильників. У свою чергу вони готові звільнити з полону 1 тис. представників уряду. У мирній угоді, підписаній минулої суботи 29 лютого делегаціями США і талібів в Досі, визначені умови виведення іноземних військ з Афганістану, в обмін рух "Талібан" зобов'язується не дозволяти терористичним групам використовувати територію Афганістану проти інших країн.

Однак президент Афганістану Ашраф Гані заявив у понеділок, що питання звільнення ув'язнених не входить в компетенцію США і може бути обговорено на переговорах уряду Афганістану з талібами.

"У нас немає таких зобов'язань перед США. Питання звільнення ув'язнених не входить в компетенцію США, це питання уряду Афганістану. Воно може бути обговорено на переговорах уряду з талібами", - заявив на прес-конференції в Кабулі Гані.

У свою чергу представник талібів Шахін написав у Твіттер в четвер уранці, що між талібами і США немає секретних документів.

"Між нами і США немає жодних секретних документів. Одним з них є угода, яка оприлюднена в пресі, а іншим - механізм реалізації, який пояснює кожну частину угоди. Крім цього, немає іншого документа", - заявив Шахін.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Генпрокурор підписав стандарт діяльності прокурорів із захисту інвестицій під час досудового розслідування

На все майно ексголови Верховного Суду Князєва накладено арешт - Мін'юст

ВР розширила компетенцію органів місцевого самоврядування в частині міжтериторіального та транскордонного співробітництва

"Укренерго": Ввечері буде застосовано обмеження енергопостачання для промспоживачів і бізнесу в усіх регіонах

ДТЕК відновив електропостачання споживачів Святошинського району в Києві

У Дніпрі затримано жінку, яка намагалася продати свого дворічного сина за 1 млн грн

Харківського підприємця, який передавав росіянам інформацію про дислокацію Сил оборони в регіоні, засуджено до 5,5 року ув'язнення

ВР закликала міжнародні організації активізувати зусилля для звільнення українських журналістів, яких утримує РФ

На Херсонщині доправлено до лікарні жінку, яка постраждала від російського обстрілу, - ОВА

ДБР у Львові затримало військового, який за хабар обіцяв влаштувати мобілізованого до тилової частини

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА