21:29 06.03.2020

Початок судових засідань у справі про "MH17" стане першим кроком до залучення до відповідальності всіх причетних до загибелі 298 невинних осіб

3 хв читати
Початок судових засідань у справі про "MH17" стане першим кроком до залучення до відповідальності всіх причетних до загибелі 298 невинних осіб

Міністерство закордонних справ України висловило надію на те, що судові засідання окружного суду Гааги (Нідерланди) щодо перших чотирьох підозрюваних у справі про збиття літака рейсу МН17 в 2014 році це перший крок до встановлення справедливості та притягнення до відповідальності всіх осіб, причетних до загибелі 298 невинних осіб.

"9 березня 2020 року почнуться судові засідання окружного суду м Гаага стосовно перших чотирьох підозрюваних у справі про збиття літака рейсу МН17 у 2014 році. Віримо, що це перший крок до встановлення справедливості та притягнення до відповідальності всіх осіб, причетних до загибелі 298 невинних осіб , 193 з яких - громадяни Нідерландів", - йдеться у повідомленні, опублікованому на сайті міністерства в п'ятницю.

У МЗС пояснили, що на засіданнях нідерландські прокурори будуть представляти позицію обвинувачення у цій справі, засновану на матеріалах спільної слідчої групи в складі представників правоохоронних органів Королівства Нідерланди, Австралії, Бельгії, Малайзії і України. Крім того, в судових засіданнях як спостерігачі братимуть участь представники Офісу генеральної прокуратури, СБУ та МЗС України.

"Нідерландська судова система є ефективною, незалежною і має підтверджену практикою бездоганну репутацію. Саме тому Україна, згідно з рішенням держав, правоохоронні органи яких беруть участь у розслідуванні збиття МН17, погодилася передати відповідні кримінальні провадження Нідерландам як країні, яка найбільше постраждала в результаті збиття літака", - підкреслили у відомстві.

У МЗС зазначили, що продовжують роботу із залучення Росії до міжнародно-правової відповідальності за порушення Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму в Міжнародному суді ООН.

Як повідомлялося, малайзійський Boeing, що летів із Амстердама в Куала-Лумпур рейсом MH17, був збитий 17 липня 2014 року в небі на сході України. На його борту перебували 298 людей, всі вони загинули. З них - 192 підданих Нідерландів (один мав і громадянство США), 44 громадянина Малайзії, серед яких 15 членів екіпажу, 27 громадян Австралії, 12 - Індонезії, 10 – Великої Британії (один мав і громадянство ПАР), четверо німців і четверо бельгійців, троє філіппінців, один громадянин Канади і один - Нової Зеландії.

Розслідування встановило, що лайнер був збитий з непідконтрольної уряду України території ракетою Бук.

На прес-конференції 19 червня 2019 року голова Національної прокуратури Королівства Нідерланди Фред Вестербеке заявив, що "четверо людей підозрюються в тому, що співпрацювали в липні 2014 року, що призвело до того, що був збитий пасажирський літак", згадавши Ігоря Гіркіна, Сергія Дубинського , Олега Пулатова, громадян Російської Федерації, і Леоніда Харченка, громадянина України.

Їм висувають обвинувачення у вбивстві, оскільки вони "навмисне піддали літак небезпеці". Згідно прокуратурі, вони надали "командиру (ам) і екіпажу" ракети "Бук" телефони і інформацію про точне місце для запуску ракети. Крім того, підозрювані контролювали транспорт і брали участь у приховуванні "Бука" і екіпажу.

"Ніхто з них не натиснув кнопку сам, але вони тісно співпрацювали з метою доставки озброєння, і тому їх можна вважати підозрюваними в тому, що вони причетні до збиття МН17", - сказав Вестербеке.

Він вказав, що, згідно з кримінальним законодавством Нідерландів, якщо навіть людина не була присутньою при скоєнні злочину, але була причетна до нього, вона також є винною.

Крім того, прокурор знову заявив, що слідство встановило "участь Російської Федерації, коли йдеться про те, що МН17 був збитий, тому що вони надали зенітну установку, яка була використана, щоб збити МН17". "У нас є всі матеріали, які це підтверджують", - підкреслив він.

Зокрема, слідство встановило, що ракетна установка, з якої був збитий авіалайнер, перебувала в користуванні 53-й зенітно-ракетної бригади РФ, що дислокується в Курську.

Пізніше стало відомо, що, швидше за все, Олег Пулатов буде представлений в суді двома адвокатами з Нідерландів. Щодо решти такої інформації немає.

Судовий процес розпочнеться 9 березня в судовому комплексі Схіпгола, в якому передбачені підвищені заходи безпеки, незалежно від того, будуть чи ні присутніми на процесі самі підозрювані або їх представники.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Війська РФ увійшли на військову базу США в Нігері - ЗМІ

У Швеції почалися військові навчання НАТО, під час яких відпрацьовують перекидання американських підрозділів у Скандинавію

У Запоріжжі затримано адвоката за підозрою у збуті наркотичних засобів у місця позбавлення волі

Кулеба обговорив із Сікорським позитивну динаміку в українсько-польських відносинах

У Запорізькій області чиновникам Держспоживслужби, які організували побори місцевих фермерів, загрожує до 10 років в'язниці

В окупованому Бердянську ввечері прогримів вибух і почалася пожежа

Представники української культури важливі в поширенні у світі ідеї підтримки Глобального саміту миру

Кількість постраждалих у Дергачах зросла до 9 осіб

Житель села на Харківщині загинув унаслідок ворожого обстрілу - прокуратура

У результаті обстрілу Мемрика Донецької області загинуло двоє людей, зокрема дитина

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА