08:16 07.03.2020

Cargo Dragon вийшов на орбіту

2 хв читати
Cargo Dragon вийшов на орбіту

Ракета-носій Falcon 9 в суботу вивела на орбіту Землі вантажний космічний корабель Cargo Dragon американської компанії SpaceX, який 9 березня має зістикуватися з Міжнародною космічною станцією (МКС), повідомило Національне управління США з аеронавтики і дослідження космічного простору (NASA).

Космічний корабель Crew Dragon відокремився від другого ступеня ракети-носія Falcon 9, і почав самостійний політ.

Потім на ньому розкрилися сонячні батареї, які почали постачати корабель енергією.

20-й за рахунком запуск "вантажівки" Cargo Dragon до МКС у рамках комерційного контракту між NASA і компанією SpaceX був здійснений з 40-го пускового комплексу на авіабазі на мисі Канаверал в штаті Флорида в п'ятницю о 23:50 за часом Східного узбережжя США.

Це третій політ багаторазової "вантажівки" до МСК. За повідомленням компанії SpaceX, корабель раніше вже двічі побував у космосі - в лютому 2017 року і грудні 2018 року.

Він повинен доставити на МКС більше двох тонн продовольства, а також обладнання і матеріали для проведення десятків наукових експериментів екіпажем станції.

Серед іншого корабель у негерметичному відсіку доставить на МКС платформу Bartolomeo Європейського космічного агентства. Платформа буде встановлена на європейському модулі Columbus на зовнішній стороні станції. Вона оснащена 12 відсіками корисного навантаження для розміщення комерційного дослідницького обладнання. Європлатформа дозволить державним і приватним організаціям швидко і економічно ефективно проводити дослідження в космосі. Корисні вантажі не зажадають обслуговування членами екіпажу МКС.

Перша багаторазова ступінь ракети-носія Falcon 9 після відокремлення здійснила успішну керовану посадку на майданчику на мисі Канаверал. Вона вже використовувалася в ході запуску в грудні 2019 року.

Нині Cargo Dragon є єдиним космічним кораблем для постачання МКС, здатним повертати вантажі на Землю.

Стиковка "вантажівки" з МКС здійснюватиметься шляхом захоплення "вантажівки" 17-метровою автоматичною рукою-маніпулятором Canadarm-2 МКС і подальшим приєднанням його до американського сегменту станції - модуля Harmony. "Ловити" корабель буде американський астронавт Джессіка Меїр. А процес його безпосереднього стикування зі станцією здійснюватиметься завдяки командам із Центру управління польотами NASA в Х'юстоні.

Cargo Dragon буде перебувати в складі МКС близько чотирьох тижнів. Потім його буде зведено з орбіти, і його капсула, що спускається, приводниться в Тихому океані поблизу Каліфорнії. Корабель привезе на Землю результати експериментів, проведених екіпажем МКС на орбіті, загальною вагою більше 1,8 тонн.

Сьогодні на МКС продовжують роботу росіянин Олег Скрипочка і американські астронавти Ендрю Морган і Джессіка Меїр.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У ХАРКОВІ ЧУТИ ВИБУХИ - ВЛАДА

Зеленський розраховує на допомогу Данії в пошуку додаткових систем ППО для Миколаївської області

НАЗК виявило ознаки незаконного збагачення заступника голови Дніпровського РУ ГУНП на 14 млн грн

Європарламент 14-й раз відклав погашення бюджету Ради й Ради ЄС 2022 року, яке раніше відкладали через вимогу надати Україні Patriot

НАТО проведе неформальну нараду глав МЗС країн Альянсу в Празі 30-31 травня

Через обстріл у Козацькому загинула жінка - Херсонська ОВА

Верховна Рада прийняла за основу законопроєкт, що пропонує вдосконалити систему початкової загальновійськової підготовки

Ворог атакував Полтавщину, попередньо, без жертв і постраждалих - голова ОВА

Верховна Рада ухвалила законопроєкт про індивідуальні освітні траєкторії - віцепрем'єр Федоров

Унаслідок атаки БПЛА в Одесі четверо постраждалих перебувають у лікарні, двоє з них - діти - Труханов

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА