11:59 09.03.2020

У Нідерландах розпочався суд над чотирма обвинуваченими в трагедії рейсу МН17

3 хв читати

У Нідерландах у судовому комплексі Схіпголу розпочався судовий процес над чотирма обвинуваченими в трагедії рейсу МН17 Малайзійської авіакомпанії. Літак було збито в небі над Донбасом 17 липня 2016 року, загинули 289 осіб, більшість із них були громадянами Нідерландів.

Як передає із зали суду власний кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", нікого з обвинувачених у залі суду немає. Як відомо, це три громадянина Росії та один українець - Ігор Гіркін (Стрєлков), Сергій Дубінський, Олег Пулатов і Леонід Харченко. Лише один із них - Пулатов, представлений адвокатами з нідерландської фірми, яким допомагає російський адвокат Кутіна.

Головуючий суддя Гендрік Стейнгаус (Hendrik Steenhuis) відкрив засідання. Процес із ним вестимуть судді Дагмар Костер (Dagmar Koster) і Гелейна Керстенс-Фокенс (Heleen Kerstens-Fockens). Також поруч із ними сидять і запасні судді, яких було призначено з огляду на тривалість розгляду цієї справи.

"Публічні слухання окружного суду Гааги у справі МН17 відкрито... Збиття МН17 17 липня 2024 стало причиною, чому ця справа слухається. Як наслідки цієї катастрофи 289 чоловіків, жінок і дітей померли трагічною смертю, наслідки цього були величезні, і суд матиме справу з цими наслідками", - розпочав суддя розгляд справи.

За словами Стейнгауса, три основних судді є тими, хто розглядатиме цю справу й ухвалюватиме щодо неї рішення. "Два інших судді будуть присутні весь час, але не говоритимуть доти, доки вони не замінюватимуть іншого суддю. Вони також не братимуть участі в ухваленні рішення", - деталізував він.

Окрім того, за словами Стейнгауса, в залі присутні судові клерки, які вестимуть записи того, що відбуватиметься в суді. Також присутні представники прокуратури, дев'ятеро адвокатів, які представляють рідних загиблих й у яких є право звернутися до суду.

Далі він у деталях розповів про процедуру слухань. Зокрема, кожного дня слухання розпочинатимуться о 10:00 і триватимуть до 17:00 з двома перервами, їх транслюватимуть через інтернет, у прес-центрі й спеціально організованому місці для родичів і близьких жертв. "Якщо слухання будуть перервані, буде оголошено, коли вони розпочнуться. Коли слухання будуть перервані, відео теж буде перервано", - повідомив суддя. Крім того, родичів й обвинувачених не буде показано на екрані.

Суддя наголосив, що в першій фазі суду буде розглянуто такі питання: хто буде представлений у суді, чи готова до розгляду сама справа і так далі. За його словами, справа складається з 36 тис. сторінок і "величезної кількості цифрових файлів, які демонструватимуть на екрані".

У залі присутні рідні та близькі загиблих, на публічній трибуні також перебуває делегація з України, до складу якої увійшов і заступник генерального прокурора України Гюндуз Мамедов.

Літак Boeing-777 авіакомпанії Malaysia Airlines, що виконував рейс МН17 Амстердам (Нідерланди) - Куала-Лумпур (Малайзія), був збитий у небі над Донецькою областю 17 липня 2014 року. Всі 298 людей, які перебували на борту, загинули. Дві третини пасажирів - піддані Нідерландів. Розслідування причин катастрофи здійснює міжнародна слідча група, до якої увійшли представники правоохоронних органів України, Нідерландів, Бельгії, Австралії та Малайзії.

У вересні 2016 року група оприлюднила висновки, згідно з якими лайнер було збито ракетою, запущеною із ЗРК "Бук", а рік тому оголосила про приналежність "Бука" до російської 53 зенітно-ракетної бригади, що дислокується в Курську.

Слідча група 19 травня 2019 року назвала чотирьох підозрюваних у причетності до загибелі авіалайнера: це росіяни Ігор Гіркін (Стрєлков), Сергій Дубінський, Олег Пулатов та українець Леонід Харченко. Їх оголошено в міжнародний розшук. Як зазначають нідерландські ЗМІ, їх обвинувачують у вбивстві та ненавмисному вбивстві.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Очільник МВС: Уночі та вранці атаковано 10 регіонів України, по меддопомогу звернулися 6 людей, серед них - дитина

В Івано-Франківській області атаковано об'єкт критичної інфраструктури, повітряні цілі збито, без жертв

На Хмельниччині під час нічної атаки збито три цілі, інфраструктурні об'єкти не пошкоджено

За добу на Харківщині внаслідок ворожих обстрілів загинули два мирні жителі

ППО знищила за ніч 84 повітряні цілі: 58 "шахедів" і 26 ракет, які атакували Україну, - командувач ПС

РФ у п'ятницю вдарила по трьох ТЕС ДТЕК, поранено енергетика

Над Черкаською областю збито шість "шахедів", є влучання в об'єкт енергоінфраструктури

Росіяни вночі та вранці обстріляли шість ОТГ Сумської області

Уночі над Дніпропетровською областю було збито 24 БПЛА і ракети

Ворог атакував 13 населених пунктів Херсонської області, є постраждалі та жертви

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА