17:28 10.03.2020

Трагедія рейсу МН17 - приклад підручника з дезінформації, організованої російським урядом, - прокурор

3 хв читати
Трагедія рейсу МН17 - приклад підручника з дезінформації, організованої російським урядом, - прокурор

Прокурор у судовому процесі у справі про катастрофу Boeing Малазійських авіаліній, рейс МН17, у небі над Донбасом Дейді Вуї-а-Цой (Dedy Woei-A-Tsoi) назвала інформаційну кампанію Російської Федерації, яка супроводжує трагедію, що забрала життя 298 людей, "прикладом підручника з дезінформації".

"Доля рейсу MH17 стала відомою, як приклад підручника з дезінформації, яку проводить російський уряд. Ясно, що закінчення цьому ми ще не бачили", - заявила у вівторок в Схіпголі в рамках судового процесу щодо МН17 прокурор.

За її словами, "держави намагаються впливати і вводити в оману за допомогою маніпулювання інформацією". "Демократичні держави, які поважають верховенство права, тепер широко визнають, що дезінформація створює серйозну загрозу стабільності та якості демократії, верховенства права та відкритого суспільства", - переконана прокурор.

За словами Вуї-а-Цой, після того, як MH17 було збито, "розпочалася цинічна кампанія з дезінформації, яка триває донині". "Використовуючи відкриті джерела та перехоплені телефонні розмови, ми можемо дуже точно визначити початок цієї кампанії", - стверджує вона.

Як приклад прокурор зазначила, що 17 липня 2014 року за 15 хвилин після аварії о 16:34 російська телекомпанія LifeNews повідомила: "Повстанці повідомляють нам, що їм вдалося збити ще один транспортний літак ВПС України".

Іншим прикладом Вуї-а-Цой навела той факт, що фотограф, який перебував у цьому районі, описав у відео-інтерв'ю World Press те, як йому зателефонував прес-секретар сепаратистів після катастрофи MH17, який сказав йому, що вони збили військовий літак, що належить Україні. "Він отримав цей телефонний дзвінок до того, як стало відомо, який тип літака було збито", - уточнила прокурор.

Продовжуючи доводити факт дезінформаційної кампанії, що проводить РФ, представник обвинувачення констатувала, що, "коли в наступні години стало зрозуміло, що ціллю є не військовий літак, а цивільний рейс MH17, кампанія з дезінформації розпочалася негайно".

"Проросійські телеканали змінили свої репортажі. LifeNews, наприклад, повідомила, що MH17 було збито ракетною системою С-300, яка належить українським збройним силам. Трохи менше ніж через півгодини цю версію було замінено повідомленням про те, що Boeing збив український винищувач, який потім збила "народна армія", - продовжила Вуї-а-Цой.

Вона також наголосила на тому, що декілька днів по тому Міністерство оборони РФ затвердило цю лінію на прес-конференції 21 липня 2014 року. "Під час цієї прес-конференції міністерство запропонувало два сценарії, заявивши, з одного боку, що MH17, можливо, збив український винищувач, і, з іншого боку, вказуючи на українську систему "Бук". Відтоді обидва сценарії підтримували, зокрема, міністерство оборони, виробник "Бука" "Алмаз-Антей", російські органи карного розшуку, заступник генерального прокурора, міністр закордонних справ і представник міністерства закордонних справ. До середини 2015 року атака українського винищувача була домінуючим сценарієм", - нагадала вона.

Вуї-а-Цой також зазначила, що у вересні 2016 року сценарій українського винищувача відійшов на другий план. "Це дата, коли було оголошено, що на радіолокаційних зображеннях не було літака-винищувача. Відтоді українська ракета "Бук" стала домінуючим сценарієм. Таку саму лінію прийняв заступник генерального прокурора Росії на початку 2019 року. Він також вказав на докази того, що це українська ракета. До сьогодні російська влада ніколи не займала визначеної позиції щодо того, що саме вони думають, сталося 17 липня 2014 року", - зазначила прокурор.

Крім того, вона нагадала позицію Міністерства безпеки та юстиції Нідерландів щодо того, що напередодні та під час кримінального провадження щодо MH17 "ми повинні бути готові до дезінформації, спрямованої на несприятливий вплив на кримінальне провадження та підрив довіри до незалежної судової системи".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Тіло ще одного чоловіка виявили рятувальники у Дніпрі після ракетних ударів

ЗАГРОЗА БАЛІСТИКИ ДЛЯ ЦЕНТРАЛЬНИХ І СХІДНИХ ОБЛАСТЕЙ УКРАЇНИ - ПОВІТРЯНІ СИЛИ

У передмісті Херсона внаслідок обстрілу загинула жінка

У Херсонській області на Великдень і поминальні дні під час комендантської години заборонено проводити богослужіння

Українська авіація за добу завдала ударів по шести місцях скупчення окупантів та їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

Командир "Азова" закликає США скасувати заборону на передачу західного озброєння бригаді

Окупанти за добу завдали 25 ракетних і 52 авіаудари по Україні, обстріляли близько 110 міст і сіл

Зеленський провів у Дніпрі нараду

ЗСУ відбили на авдіївському, новопавлівському й бахмутському напрямках 57 атак окупантів за добу

Чоловік, про загибель якого в результаті обстрілу в Білопіллі повідомлялося раніше, живий, але у важкому стані

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА