19:12 11.03.2020

Українське законодавство не регулює режим "самоізоляції" та дистанційну роботу в рамках запобігання поширенню коронавірусу - юрист

2 хв читати

Законодавство України не передбачає режим "самоізоляції" як частину превентивних заходів щодо запобігання поширенню коронавірусу, повідомила радник юридичної фірми "Астерс" Інеса Летич.

"На сьогодні законодавство ніяк не регулює порядок упровадження та застосування низки превентивних заходів щодо запобігання поширенню вірусу. Включно з так званою самоізоляцією, - сказала вона агентству "Iнтерфакс-Україна".

Юрист зазначила, що закон "Про захист населення від інфекційних хвороб" передбачає тільки можливість ізоляції в спеціально обладнаних ізоляторах осіб, які перебували в достовірно відомому контакті з хворими, але в період введеного карантину.

Крім того, згідно з цим законом, особи, які виявили бажання залишити зону карантину, повинні перед виїздом протягом інкубаційного періоду вірусу перебувати в спеціально обладнаному обсерваторі. При цьому на період перебування таких осіб в ізоляторі або обсерваторі зазначений закон передбачає видачу відповідним особам лікарняного листа.

Летич зазначила, що практична можливість ізоляції осіб в ізоляторах і обсерваторах викликає питання через поширення карантину на всю територію України.

"На практиці можливі різні варіанти. Деякі роботодавці обирають оформлення відпустки за свій рахунок. Однак тут варто враховувати, що така відпустка можлива лише за згодою працівника й тільки на період двох тижнів на рік", - сказала вона.

Як повідомила юрист, наразі багато роботодавців обирають варіант дистанційної роботи співробітників.

"Такий варіант теж не зовсім "чистий" з точки зору законодавства, яке взагалі не регулює дистанційну роботу, але, принаймні, в такому випадку є можливість виконувати робочі завдання і платити зарплату співробітникам", - сказала Летич.

Юрист вважає, що в разі ізоляції в домашніх умовах зі звільненням від робочих обов’язків ситуація є досить спірною.

"У цьому випадку є висока ймовірність застосування ст. 11 КЗпП (невиконання норм виробітку). Згідно з цією статтею, якщо робота не виконується не з вини працівника, роботодавець змушений усе одно оплачувати йому 2/3 окладу", - констатувала Летич.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Мінкультури розробило порядок визначення меж історичних ареалів у населених пунктах

Росіяни обстріляли Нікопольський район, пошкоджено інфраструктурний об'єкт - голова ОВА

Україна продовжує виступати за створення окремого міжнародного трибуналу, який мав би мандат на подолання імунітету лідерів країни-агресора - Мудра

Росіяни за 2023 рік використовували на виробництвах західні верстати та їхні запчастини на $355 млн - Єрмак

Затримано громадянина Польщі, який пропонував російським спецслужбам замах на президента України

З окупації вдалося повернути двох підлітків, позбавлених батьківського піклування, - Херсонська ОВА

Засідання Ради Україна-НАТО відбудеться 19 квітня у віртуальному форматі

Очільника "Російської громади Полтавщини" засуджено до 15 років в'язниці

У Дніпровському районі рятувальники ліквідували пожежі, спричинені ракетною атакою

У Києві на Подільському мостовому переході триває облаштування конструкцій тунелів метрополітену

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА