19:25 11.03.2020

Росія порушує права людини на своїй території та за кордоном

2 хв читати
Росія порушує права людини на своїй території та за кордоном

У Росії є значні проблеми з дотриманням прав людини, причому частина порушень стосується не лише внутрішніх російських справ, а й Сирії та України, йдеться в оприлюдненій у середу доповіді держдепартаменту США про ситуацію з правами людини у світі.

У секції доповіді за 2019 рік, присвяченій Росії, зазначається, що РФ порушує права людини в Сирії під час військових операцій з підтримки сирійських урядових сил.

"Згідно з даними гуманітарних організацій, російські військові брали участь у таких операціях, як бомбардування міських районів, під час яких удари навмисно завдавалися по цивільній інфраструктурі", - йдеться в доповіді.

У держдепартаменті заявляють і про спровоковані РФ проблеми на сході України. Автори доповіді зазначають, що авторитетні спостерігачі звинувачують "сили, що перебувають під керівництвом Росії", у тисячах смертей і поранень серед мирних жителів на Донбасі. Крім того, в доповіді зазначено, що Росія проводить "політично мотивовані арешти, затримання і судові розгляди стосовно громадян України".

У доповіді йдеться і про те, що на ситуацію з правами людини негативно вплинули "цілеспрямована анексія і окупація Кримського півострова, який належить Україні". За даними її авторів, російське керівництво "продовжило озброювати, навчати сили на сході України та боротися з ними на одній стороні".

Розкритикували в Держдепартаменті й ситуацію з правами людини в самій Росії.

Влада Росії, зазначають автори доповіді, в 2019 році "продовжила обмежувати свободу преси та ЗМІ".

"Понад 80% ЗМІ країни фінансував уряд або проурядові сили", а "більшістю інших видань "володіють" дружні керівництву олігархи". "В регіонах губернатори контролюють регіональні ЗМІ за допомогою фінансування або безпосередньо, або через афілійовані структури", - наголошується в документі.

Автори доповіді зазначають, що минулого року в РФ "журналісти, як і раніше, піддавалися арешту, тюремному ув'язненню, фізичному насильству, переслідуванням і залякуванню у зв'язку з їхньою професійною діяльністю". Зокрема, як один із прикладів наводиться резонансна справа журналіста Івана Голунова.

"Незважаючи на те, що Конституція забезпечує свободу слова, зокрема для преси, уряд обмежував це право дедалі сильніше", - йдеться в доповіді. В ній наголошується, що уряд ухвалив кілька нових законів, які обмежують свободу слова і преси, зокрема, в онлайн-просторі.

У Держдепі також заявляють, що влада РФ "протягом року здійснила нові заходи, спрямовані на обмеження академічних свобод і у сфері культури" й "обмежувала право на мирні зібрання та об'єднання".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Єрмак подякував Саллівану і команді адміністрації президента США за зусилля на шляху схвалення допомоги Україні, розповів про ситуацію на фронті

Рішення про призупинення консульських послуг для українських чоловіків мобілізаційного віку за кордоном спрямоване на забезпечення справедливості - Кулеба

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

Байден: Буквально в найближчі кілька годин ми почнемо відправляти в Україну військову допомогу

Міноборони України опублікувало основні новації в законі про мобілізацію, який набуде чинності 18 травня

Байден підписав закон про надання допомоги Україні

ВР має намір удосконалити законодавство про звернення

Лондон та Берлін мають намір співпрацювати для виробництва відновлюваної енергії у Північному морі

Сунак і Шольц заявили про спільну роботу над варіантами використання заморожених активів РФ

Генпрокурор підписав стандарт діяльності прокурорів із захисту інвестицій під час досудового розслідування

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА