16:02 12.03.2020

Музей монументальної пропаганди тоталітарного режиму планують створити в Каховці - Дробович

2 хв читати
Музей монументальної пропаганди тоталітарного режиму планують створити в Каховці - Дробович

Голова Українського інституту національної пам'яті Антон Дробович заявляє, що Музей монументальної пропаганди радянського тоталітарного режиму планують створити в м. Каховці Херсонської області на основі пам'ятника "Легендарна тачанка".

"Усе йде до концепції музею. Звісно, з великим скрипом, тому що там є частина людей, переважно похилого віку, які дуже ностальгують по Леніну і дуже хвилюються за Фрунзе. Але попри те, що вони не дуже сприймають, є підтримка ініціативи з боку голови Херсонської ОДА Юрія Гусєва, голови районної адміністрації, мерії, а також активістів", - сказав Дробович в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

За словами голови Інституту нацпам’яті, нещодавно він отримав пропозиції щодо складу робочої групи, яка має розробити цю концепцію. "Я сподіваюся, що протягом весни ми цю концепцію виробимо й винесемо на громадське обговорення. Якщо узагальнити, то у мене стриманий оптимізм у цьому питанні", - додав він.

Відповідаючи на запитання, чому ідею такого музею так і не реалізували в Києві, Дробович зазначив, що ключовою проблемою, на його думку, є те, що зник локомотив проекту. "Спочатку були активісти, які надихнули і зарядили представників влади, але в якийсь момент центр ініціативи зник, і, відповідно, багато хто не проти, але немає сили, яка натхненно б це просувала. Інститут готовий стати таким центром, якщо ми побачимо, що в регіоні це не спрацює", - додав він.

Дробович зазначив, що інститут зацікавлений, щоб насамперед такий проект зробити в регіоні, оскільки в Києві і так дуже багато пам'яток. "Якщо ж в регіонах ніхто не буде готовий сприйняти цю ініціативу і поставити її на системний порядок, тоді ми звертатимемося до Київської адміністрації, Державного управління справами, ВДНГ, щоб зробити музей там", - сказав голова УІНП.

За його словами, нині відомство працює над загальною концептуальною рамкою різних музеїв, як-от музею радянського тоталітарного мистецтва, музею радянської політичної символіки, музею радянського побуту та музею діяльності радянських силових органів. "Після того, будемо бачити, що робити далі, або надати цю рамку органам місцевого самоврядування, або просити у міністерства бюджети на наступний рік для цих музеїв", - сказав Дробович.

Як повідомлялося, в січні Інститут нацпам’яті висунув вимогу демонтувати пам'ятник "Легендарна тачанка" в Каховці, відкритий у жовтні 1967 року і присвячений боям на Каховському плацдармі в 1920 році.


Повний текст інтерв'ю з Дробовичем буде оприлюднено на сайті агентства "Інтерфакс-Україна".

Еще по теме

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА