19:52 12.03.2020

Лагард вимагає "масштабних і скоординованих" заходів у відповідь на коронавірус

2 хв читати
Лагард вимагає "масштабних і скоординованих" заходів у відповідь на коронавірус

Голова Європейського центрального банку (ЄЦБ) Крістін Лагард заявила про необхідність "масштабних і скоординованих" заходів у відповідь на коронавірус, попередивши, що його поширення вже стало "сильним шоком" для перспектив зростання світової економіки.

"Ми закликаємо уряди та всі інші політичні інституції застосувати своєчасні та цілеспрямовані заходи. Потрібні масштабні та скоординовані заходи бюджетної політики, щоб підтримати компанії та працівників, що опинилися під загрозою", - сказала Лагард під час прес-конференції за підсумками березневого засідання ЄЦБ.

ЄЦБ у четвер зберіг базову процентну ставку за кредитами на нульовому рівні, ставку за депозитами - на рівні мінус 0,5%. Ставку за маржинальними кредитами залишено на рівні 0,25%, йдеться в заяві банку.

Водночас Центробанк тимчасово збільшить програму викупу активів на EUR120 млрд - до кінця 2020 року, а також запустить додаткові програми довгострокових операцій рефінансування (LTRO).

"Ми ухвалили рішення про всеосяжний пакет заходів у сфері грошово-кредитної політики. Разом зі значними монетарними стимулами, які вже є, ці заходи підтримають ліквідність та умови фінансування для домогосподарств, підприємств і банків та дадуть змогу зберегти безперешкодне кредитування реальної економіки"", - заявила Лагард.

Голова ЄЦБ відзначила суттєве погіршення прогнозу економіки єврозони та "підвищення ринкової волатильності" через коронавірус, але повідомила, що темпи зростання відновляться в середньостроковій перспективі.

Центробанк знизив прогноз зростання ВВП єврозони на 2020 рік до 0,8% з очікуваних раніше 1,1%. Прогноз економічного зростання на 2020 рік погіршено до 1,3% із 1,4%, на 2022 рік - підтверджено на рівні 1,4%.

Прогнози інфляції на 2020, 2021 та 2022 рр. залишено на рівні 1,1%, 1,4% та 1,6% відповідно. Але Лагард попередила про уповільнення інфляції найближчими місяцями.

Вона повідомила, що ЄЦБ готовий скоригувати всі інструменти в разі потреби. За словами Лагард, найефективнішим інструментом є програма викупу активів, і Центробанк використовуватиме всі її можливості. Додаткові кошти буде спрямовано переважно на викуп паперів приватних компаній.

Перегляд стратегії ЄЦБ наразі відкладено, заявила Лагард. Банк повідомив про рішення розпочати перегляд своєї стратегії за підсумками засідання в січні. Тоді ж він оголосив, що розраховує завершити перегляд до кінця 2020 року.

Наступне засідання Ради керівників ЄЦБ відбудеться 30 квітня. За словами Лагард, воно відбудеться онлайн.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ОК "Південь" сприяє правоохоронцям у затриманні вбивць поліцейського на Вінниччині, підозрювані понад рік не служать у 28 ОМБр

"Укрзалізниця" повертає "Інтерсіті+" в Одесу в тестовому режимі

Віцеканцлер Німеччини Габек відвідав Миколаївську область

В Україні в неділю похолодає, пройдуть дощі

Перевіряється причетність до розстрілу поліцейських на Вінниччині двох військовослужбовців

Українські прикордонники знищили ворожий комплекс спостереження "Муром-М"

СБУ, ГУР і ССО організували атаку на енергоінфраструктуру РФ, вночі уражено об'єкти у 8 областях - джерело

Польські фермери припинили блокувати фури перед ПП "Медика - Шегині" та "Краковець - Корчова" - Держприкордонслужба

Окупанти обстріляли прикордонний Вовчанськ, загинув мирний житель, ще двоє поранені

Сирський обговорив із командувачем оборони Данії потреби ЗС України та допомогу

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА