22:02 12.03.2020

Глава Європарламенту запевнив французів, що представницька асамблея ЄС не покине Страсбург

2 хв читати
Глава Європарламенту запевнив французів, що представницька асамблея ЄС не покине Страсбург

Голова Європейського парламенту (ЄП) Давид Сассолі визнав за необхідне направити французам запевнення в тому, що проведення сесій ЄП в Брюсселі, а не в Страсбурзі - тимчасове явище, викликане виключно форсмажорними обставинами - епідемією коронавірусу.

"Хочу пояснити французам і жителям Страсбурга винятковий характер рішення про переміщення в Брюссель пленарних сесій Європейського парламенту в березні і квітні", - написав Сассолі, який перебуває на карантині через коронавірус після поїздки в Італію.

У своєму посланні він пояснює, що проведення пленарних сесій в будівлі Європарламенту в Страсбурзі в період розвитку епідемії Covid-19 спричинило б значно вищі ризики для здоров'я не тільки депутатів і членів персоналу ЄП, а й для місцевого населення через приїзд у місто великої кількості людей.

"Ми були зобов'язані, дотримуючись того ж почуття відповідальності, з метою обмежити поширення хвороби, переглянути графік роботи Європейського парламенту навіть у Брюсселі, щоб забезпечити лише виконання його основних функцій", - повідомив голова ЄП.

Він запевнив: "Страсбург є і залишиться місцем штаб-квартири Європейського парламенту, символом примирення Європи після Другої світової війни і волі європейців до миру", - підкреслив Сассолі.

За його словами, Європейський парламент вдячний Страсбургу за його тривале прагнення приймати у себе ЄП.

Сассолі пообіцяв, що як тільки дозволить епідеміологічна ситуація, буде зроблено все, щоб дотримуватися положення Договору про Євросоюз з проведення в Страсбурзі щомісячних пленарних сесій Європарламенту.

"Ми переживаємо важкі часи, але скоро знову настане момент, коли ми зможемо обійнятися", - написав французам голова Європейського парламенту.

У Європарламенту дві штаб-квартири: у Брюсселі і в Страсбурзі. Секретаріат ЄП розташовується в Брюсселі і в Люксембурзі. В інститутах ЄС, включно з Європарламентом, у минулому не раз лунали голоси про витратність та організаційну невиправданість змісту парламентського комплексу в Страсбурзі для проведення однієї чотириденної сесії на місяць, куди для цього переміщуються сотні європейських депутатів зі своїми помічниками, співробітники апарату ЄП, перекладачі-синхроністи , запрошені для дебатів треті особи. З нагоди європарламентських сесій Єврокомісія також раз на місяць засідає в Страсбурзі.

Але прихильникам ідеї обмежити роботу Європарламенту Брюсселем, по-перше, перешкоджає Договір про ЄС, який визначає Страсбург місцем засідань Європарламенту (крім міні-сесій, що проводяться в Брюсселі), по-друге, французька влада, яка бажає, щоб Франція залишалася країною-господаркою такої важливої інституції ЄС. У Парижі не раз давали зрозуміти, що в разі від'їзду Європарламенту зі Страсбурга Франція повинна отримати компенсацію.

Для комерційного сектора Страсбурга втрата такої кількості додаткових споживачів теж виявилася б серйозною.

Тому звернення Сассолі до французів не просто жест ввічливості, а політичний сигнал, щоб заспокоїти можливу стривоженість щодо подальшого розміщення Європарламенту.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА