07:17 14.03.2020

SpaceX перенесла на добу запуск на орбіту чергової партії з 60 інтернет-супутників Starlink

2 хв читати
SpaceX перенесла на добу запуск на орбіту чергової партії з 60 інтернет-супутників Starlink

Запуск на орбіту нової групи з 60 мікросупутників глобальної мережі інтернет-покриття системи Starlink, що планувався в суботу, перенесений на 15 березня, повідомила компанія-розробник SpaceX.

За наявними даними, відтермінування запуску викликано необхідністю додаткової перевірки систем ракети-носія Falcon 9, яка повинна вивести космічні апарати на орбіту.

Старт двоступеневої ракети Falcon 9 компанії SpaceX планується здійснити в неділю о 09:22 за часом Східного узбережжя США з пускового комплексу LC-39A на космодромі NASA на мисі Канаверал в штаті Флорида. Погодні умови в районі старту на 90% сприяють його проведенню в призначений час.

Це буде вже шосте виведення на орбіту групи інтернет-супутників, з початку травня минулого року, в рамках проекту Starlink. З урахуванням нинішніх супутників орбітальне угруповання SpaceX буде складатися вже з 360 космічних апаратів системи Starlink.

Нову групу супутників Starlink виведуть на еліптичну орбіту висотою від 212 до 386 км. Після перевірки інженерами SpaceX їх працездатності, супутники з використанням власних іонних двигунів піднімуться на штатну орбіту висотою 550 км.

Перший багаторазовий ступінь ракети-носія SpaceX, який використовується для запусків вже вп'яте, повинен здійснити керовану посадку на плавучій платформі Of Course I Still Love You, яка перебуватиме в 630 км від космодрому на мисі Канаверал.

Крім того, спеціальні рятувальні морські судна Ms. Tree і Ms. Chief в Атлантиці спробують "зловити" в надводні мережі обидві стулки обтічника головної частини ракети, які після відділення спускатимуться на парашутах. Повторне використання обтічника дозволяє економити компанії SpaceX до $ 6 млн при запусках своїх ракет.

Компанія SpaceX планує розгорнути орбітальне угруповання з 12 тис. супутників даного типу (а в подальшому - з понад 30 тис.) для створення повномасштабної мережі, яка дозволить забезпечити жителів Землі широкосмуговим доступом в інтернет в будь-якому куточку планети. Передбачається, що всі вони будуть виведені на орбіту після 2020 року. Загальна сума інвестицій для реалізації проекту оцінюється в $ 10 млрд.

Власник компанії SpaceX Ілон Маск повідомляв, що для забезпечення мінімального покриття потрібно, щонайменше, шість запусків ракет з 60 супутниками, тобто 360 апаратів, а для середнього - 12 запусків, які дозволять створити угруповання з 720 апаратів.

SpaceX є однією з цілої низки компаній, які прагнуть розмістити на орбіті великі орбітальні угруповання супутників для забезпечення глобального інтернет-покриття. Серед них - OneWeb, Telesat, LeoSat і Amazon.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА