20:05 29.03.2011

НБУ прогнозує початок виплат вкладникам Родовід Банку через Ощадбанк до травня

3 хв читати

Національний банк України (НБУ) прогнозує початок виплат вкладникам Родовід Банку через Державний ощадний банк України (Ощадбанк, обидва - Київ) до початку травня, повідомляють на веб-сайті НБУ.

"На сьогодні вкладниками Родовід банку є понад 260 тисяч фізичних осіб, заборгованість яких враховують майже на 500 тисячах рахунків. Тому зрозуміло, що процес передання відповідних реєстрів, договорів, інших документів буде дуже складним. Але я сподіваюся, що протягом місяця ми зможемо розпочати виплати", - процитовано в повідомленні слова заступника голови Нацбанку Ігоря Соркіна.

Згідно з повідомленням, розрахунки за депозитами обговорювали під час зустрічі ініціативної групи вкладників Родовід Банку з керівництвом НБУ 28 березня.

За даними НБУ, остаточне рішення про переведення вкладників Родовід Банку до Ощадбанку уряд може ухвалити вже 30 березня.

"На сьогодні вже розроблено проект спільної постанови уряду і Нацбанку щодо термінів і порядку виплат цих коштів. Постанову завізували служби Кабінету Міністрів і в середу його винесуть на засідання уряду", - наголошується в повідомленні.

За даними НБУ, представники вкладників Родовід Банку висловили розуміння складності вирішення проблеми повернення вкладів: вкладники готові почекати деякий час, доки Родовід Банк і Ощадбанк вирішать всі технічні моменти, пов'язані з переданням реєстрів.

Сторони домовилися про проведення наступної зустрічі 30 березня після засідання Кабміну.

Як повідомив І. Соркін журналістам у вівторок, Ощадбанк матиме необхідний обсяг коштів для проведення розрахунків із вкладниками Родовід Банку в повному обсязі, включно з виплатою відсотків: очікується виділення урядом для цього коштів у розмірі близько 4 млрд грн.

"Щоб Ощадбанк зміг прийняти, обробити і налаштувати систему з виплати, необхідно певний час ... Наприкінці квітня Ощадбанк розпочне виплати", - запевнив він.

Заступник голови НБУ також пояснив, що на період передання даних про вкладників до Ощадбанку Родовід Банк змушений буде зупинити виплати. Після передання реєстру вкладників Родовід Банку до Ощадбанку, доступ до вкладів і відсотків, які надалі нараховуватимуть, буде забезпечено через відділення Ощадбанку. Інформаційну підтримку вкладникам забезпечить контакт-центр Ощадбанку.

"Це робочий момент (пауза у виплатах - ІФ), без якого взагалі неможливо організувати процес передання. Люди мають розуміти, що це робиться для їхнього блага ...Близько місяці потрібно, щоб реалізувати всі технічні моменти", - сказав він.

При цьому І. Соркін висловив думку, що значна частина вкладників Родовід Банку можуть стати вкладниками Ощадбанку.

"Ми сподіваємося, що більшість вкладників залишиться в Ощадбанку. Це банк, який гарантує 100% виплати в будь-якій ситуації (вклади в Ощадбанку гарантовано державою - ІФ) ... Більшість залишиться (вкладників Родовід Банку в Ощадбанку - ІФ)", - припускає заступник голови НБУ.

Банкір також повідомив, що розглядається можливість проведення Ощадбанком акції, згідно з якою буде передбачено кілька великих відсотків за новими депозитами з вкладниками Родовід Банку.

"Керівництво Ощадбанку думає над акцією плюс 0,5-1% (додатково до стандартних умов за депозитами в Ощадбанку - ІФ)", - зазначив він.

Ощадбанк засновано в 1991 році. Усі його акції належать державі. Згідно з даними Нацбанку України, на 1 січня 2011 року за розміром загальних активів (59,019 млрд грн) Ощадбанк посідав третє місце серед 175 фінустанов, що діяли в країні.

Родовід Банк (раніше - АКБ "Персональний комп'ютер") засновано в 1990 році. Під час антикризової програми рекапіталізації банків у власність держави перейшло 99,9907% фінустанови.

За даними НБУ, у близько 22% вкладів Родовід Банку вже завершилися терміни депозитних договорів: загальна сума таких депозитів становить близько 900 млн грн.

Згідно з даними Нацбанку, на 1 січня 2011 року за розміром загальних активів Родовід Банк посідав 20-е місце (10,48 млрд грн): сукупні зобов'язання фінустанови становили 9,326 млрд грн, чистий збиток у 2010 році - 4,264 млрд грн.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Атаковано енергетичну інфраструктуру Дніпропетровської області - Міненерго

Залізничникам продовжили бронювання від мобілізації терміном на один місяць

Через пошкодження ділянки водогону залишилися без води Покровськ і Мирноград Донецької області - ОВА

Кличко: Київ став побратимом зі ще одним європейським містом - Загребом

У Бериславі російські війська обстріляли з дронів вантажівку з доставки питної води

На Закарпатті стався конфлікт за участю співробітників ТЦК, поліція розслідує справу

На Донеччині від ворожого вогню постраждали 13 населених пунктів, загинуло троє людей, поранені семеро

У Харкові пролунав вибух - мер

На час Великодніх свят у Херсонській міській громаді запроваджено додаткові обмеження - Мрочко

Російські війська минулої доби двічі намагалися штурмувати острів Нестрига в Херсонській області, відступили з втратами - Плетенчук

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА