08:56 17.03.2020

ВР ухвалила закон про протидію коронавірусу

3 хв читати
ВР ухвалила закон про протидію коронавірусу

Верховна Рада ухвалила закон №3219 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (Covid-19)".

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", за ухвалення законопроекту №3219 у цілому проголосували 344 народні депутати.

Закон передбачає створення правової підстави для оперативного здійснення державою комплексу невідкладних заходів щодо запобігання та лікування коронавірусної хвороби (Covid-19), зокрема:

- проведення закупівель товарів, робіт і послуг, необхідних для цієї мети без застосування процедур, передбачених законом України "Про державні закупівлі", 100-відсоткову передоплату за такі товари, роботи та послуги, звільнення від сплати ввізного мита та ПДВ лікарських засобів, медичних виробів і медичного обладнання, призначених для запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби (Covid-19), контроль з боку Кабміну щодо цін на лікарські засоби, товари медичного призначення та соціально значущі товари. Такі норми матимуть тимчасовий характер і діятимуть 3 місяці;

- комплекс правових норм, спрямованих на захист прав фізичних та юридичних осіб під час карантину й обмежувальних заходів, пов'язаних із поширенням коронавірусної хвороби (Covid-19), а саме: можливість роботи вдома для працівників, державних службовців і службовців органів місцевого самоврядування та надання за їхньої згодою відпустки, надання права власникам змінюватися режими роботи органів, установ, підприємств, установ, організацій, зокрема, прийому й обслуговування фізичних та юридичних осіб з обов'язковим інформуванням населення про це через веб-сайти й інші комунікаційні засоби, заборона на скасування дії довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи (на період карантину та на 30 днів після його скасування), віднесення юридичного факту впровадження карантину до форс-мажорних обставин, продовження термінів отримання та надання адміністративних та інших послуг, заборона на проведення органами державного нагляду (контролю) планових заходів зі здійснення державного нагляду у сфері господарської діяльності.

Закон містить доручення уряду в тижневий термін встановити додаткові доплати до заробітної плати медичним та іншим працівникам, безпосередньо зайнятим на роботах із ліквідації захворювання серед людей коронавірусної хвороби (Covid-19) розміром до 200% заробітної плати на період здійснення заходів щодо запобігання виникненню і поширенню хвороби, до завершення виконання цих заходів, а також доплат окремим категоріям працівників, які забезпечують основні сфери життєдіяльності.

Зміни також стосуються Кримінального кодексу України. Передбачається впровадження адміністративної відповідальності за самовільне залишення місця обсервації або карантину людиною, яка може бути інфікована коронавірусом, а також посилення кримінальної відповідальності за порушення санітарних правил і норм щодо запобігання інфекційним захворюванням. Встановлено адміністративну відповідальність за неоприлюднення інформації про проведені відповідно до цього закону державні закупівлі.

У тексті документа зазначено, що ст.325 КК України трактується так, що за порушення правил і норм, встановлених з метою запобігання епідемічним та інфекційним захворюванням, а також масовим неінфекційним захворюванням буде встановлено покарання у вигляді штрафу від 1 до 3 тис. неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (17-54 тис. грн - ІФ), арешту терміном на 6 місяців, обмеження або позбавлення волі на 3 роки, якщо такі дії призвели або могли призвести до поширення хвороби. До переліку таких захворювань додадуть і коронавірус Covid-19.

Якщо порушення правил обсервації спричинило смерть або інші серйозні наслідки для третіх осіб, порушник може отримати тюремний термін від 5 до 8 років.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Сенаті обіцяють швидко надіслати законопроект про допомогу Україні на підпис Байдену

Тіло ще одного чоловіка виявили рятувальники у Дніпрі після ракетних ударів

ЗАГРОЗА БАЛІСТИКИ ДЛЯ ЦЕНТРАЛЬНИХ І СХІДНИХ ОБЛАСТЕЙ УКРАЇНИ - ПОВІТРЯНІ СИЛИ

У передмісті Херсона внаслідок обстрілу загинула жінка

У Херсонській області на Великдень і поминальні дні під час комендантської години заборонено проводити богослужіння

Українська авіація за добу завдала ударів по шести місцях скупчення окупантів та їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

Командир "Азова" закликає США скасувати заборону на передачу західного озброєння бригаді

Окупанти за добу завдали 25 ракетних і 52 авіаудари по Україні, обстріляли близько 110 міст і сіл

Зеленський провів у Дніпрі нараду

ЗСУ відбили на авдіївському, новопавлівському й бахмутському напрямках 57 атак окупантів за добу

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА