15:47 17.03.2020

ВР включила карантин до переліку форс-мажорних обставин - юрист

3 хв читати

Верховна Рада включила карантин до переліку форс-мажорних обставин, наведених у законі "Про торгово-промислові палати України", однак цей перелік і дотепер не був вичерпним, даючи можливість визнавати такими й інші обставини, вважає радник юридичної компанії Ader Haber Станіслав Карпов.

"Важливо розуміти, що перелік форс-мажорних обставин, наведений у законі про торгово-промислові палати України, і раніше не був вичерпним, а отже, форс-мажорними могли бути визнані будь-які обставини, які відповідають критеріям надзвичайності та невідворотності", - сказав він агентству "Інтерфакс-Україна", коментуючи ухвалені у вівторок зміни до законодавства, спрямовані на запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби Covid-19 (законопроект №3220).

Карпов зазначив, що, на думку Торгово-промислової палати України, "сам по собі карантин не є форс-мажорною обставиною". "Отже, форс-мажорними обставинами може бути визнано наслідки запровадження карантину", - сказав юрист.

За його словами, чітка відповідність обставин критеріям надзвичайності та невідворотності, які й раніше об'єктивно унеможливлювали виконання зобов'язань, передбачених законодавством або договором, давала змогу визнавати деякі обставини форс-мажорними. Карпов, зокрема, зазначив, що його компанії вдалося визнати форс-мажорними обставинами застосування до платника податків персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій), які було впроваджено відповідним указом президента України.

Як повідомлялося, Верховна Рада ухвалила в цілому закон №3220 із поправками до Податкового кодексу щодо підтримки платників податків на період проведення заходів, спрямованих на запобігання виникненню й поширенню короновірусної хвороби (Covid-19), який, зокрема, прирівнює карантин до форс-мажорних обставин.

Закон забороняє застосовувати штрафи за порушення податкового законодавства з 1 березня до 30 квітня 2020 року, встановлює мораторій на документальні та фактичні перевірки з 18 березня до 18 травня 2020 року, а також подовжує до 1 липня цього року термін подання річної декларації про майновий стан і доходи.

Документ також дозволяє не нараховувати і не сплачувати з 1 березня до 30 квітня 2020 року плату за землю, а також не сплачувати податку на нерухомість.

Закон також передбачає віддалену роботу для співробітників, держслужбовців і службовців місцевого самоврядування, дозволяє змінювати режим роботи на підприємствах, у держорганах і установах.

Він також забороняє притягати до адміністративної відповідальності іноземців та осіб без громадянства, які не змогли виїхати за кордон або не змогли звернутися до Державної міграційної служби із заявою щодо продовження терміну перебування в Україні.

Згідно із законом, уряд у двотижневий термін має встановити додаткові доплати до заробітної плати медичним та іншим співробітникам, які зайняті в роботах, пов'язаних із Covid-19, у розмірі 200% зарплати.

Окрім цього, закон встановлює адмінвідповідальність, якщо людина самовільно залишила місце обсервації та карантину, а також посилює кримінальну відповідальність за порушення санітарних правил і норм профілактики інфекційних захворювань.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Сенаті обіцяють швидко надіслати законопроект про допомогу Україні на підпис Байдену

Тіло ще одного чоловіка виявили рятувальники у Дніпрі після ракетних ударів

ЗАГРОЗА БАЛІСТИКИ ДЛЯ ЦЕНТРАЛЬНИХ І СХІДНИХ ОБЛАСТЕЙ УКРАЇНИ - ПОВІТРЯНІ СИЛИ

У передмісті Херсона внаслідок обстрілу загинула жінка

У Херсонській області на Великдень і поминальні дні під час комендантської години заборонено проводити богослужіння

Українська авіація за добу завдала ударів по шести місцях скупчення окупантів та їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

Командир "Азова" закликає США скасувати заборону на передачу західного озброєння бригаді

Окупанти за добу завдали 25 ракетних і 52 авіаудари по Україні, обстріляли близько 110 міст і сіл

Зеленський провів у Дніпрі нараду

ЗСУ відбили на авдіївському, новопавлівському й бахмутському напрямках 57 атак окупантів за добу

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА