19:46 17.03.2020

ПЦУ рекомендує тимчасово припинити богослужіння в храмах або обмежити на них кількість учасників до 10

2 хв читати
ПЦУ рекомендує тимчасово припинити богослужіння в храмах або обмежити на них кількість учасників до 10

Синод Православної церкви України (ПЦУ) ухвалив практичні настанови для єпископату, духовенства та віруючих у зв'язку з оголошеною пандемією, які зобов’язують, зокрема, припиняти богослужіння у храмах або змінювати порядок так, щоб у них брало участь не більше ніж 10 осіб.

"Як тимчасовий надзвичайний захід, виявляючи турботу про вірних, в залежності від обмежень, які вводять органи державної влади та місцевого самоврядування, зокрема на пересування та на роботу громадського транспорту, обмежень щодо можливої кількості одночасного зібрання певної кількості осіб (на 17.03.2020 р. – не більше ніж 10 осіб) – припиняти проведення богослужінь у храмах чи змінювати порядок так, щоб у них брало участь не більше ніж обмежена кількість осіб", - йдеться в документі, оприлюдненому прес-службою церкви у вівторок.

За наявності можливості та погодних умов дозволяється здійснення богослужінь під відкритим небом, біля храмів, за дотримання правил кількості одночасно присутніх і "соціальної дистанції".

Божественні літургії наказано проводити з обмеженням кількості людей, просячи мирян залишатися вдома, долучаючись до спільної молитви за допомогою відео-трансляції. "Бажаючі сповідатися та причаститися можуть це зробити протягом цілого дня", - йдеться в повідомленні.

"Таїнство Хрещення і чин похорону здійснювати з дотриманням загальних обмежень щодо кількості присутніх", - йдеться в рекомендаціях.

Як тимчасовий крайній захід дозволяється давати причастя в руки, для обтирання губ використовувати одноразові серветки, використовувати для запивки одноразовий посуд. При цьому наказано дозволити подавати причастя всім, хто звертається про це і в будь-який час, як це робиться стосовно хворих і в смертельній небезпеці.

Пропонується тимчасово не переносити святині (святі мощі, шановані ікони) з місць їх постійного зберігання і не організовувати паломництва.

"Сприймати викликані поширенням хвороби зміни та обмеження як аскетичний подвиг стриманості та самообмеження від спілкування (затвору), сутність яких співпадає з цілями та практикою посту", - йдеться в документі.

У ПЦУ зазначають, що ціллю настанов є поділ із народом тягаря вимушених обмежень, а також сприяння тому, щоб найуразливіша перед загрозою хвороби частина суспільства, люди старшого та похилого віку, залишалися в найбезпечніших умовах.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА