16:26 18.03.2020

Деркач і Дубінський пропонують заборонити іноземцям входити до наглядових рад українських держпідприємств

3 хв читати

Народні депутати України Андрій Деркач та Олександр Дубінський підготували законопроект, яким пропонують заборонити іноземцям входити до наглядових рад державних підприємств, а також обмежити максимальний розмір місячної оплати їхнім членам, написав на своїй сторінці у Facebook Деркач.

За словами Деркача, законопроект пропонує закріпити норму, за якою членами наглядових рад підприємств, де державі належить понад 50% акцій, мають бути тільки громадяни України. Вони повинні мати досвід, освіту, кваліфікацію і стаж щонайменше 10 років у відповідній сфері.

Нардеп пояснив, що крім заборони іноземцям займати місця в наглядових радах державних підприємств, документом закріплюється максимальний розмір місячної оплати учасників наглядових рад.

"Максимальний розмір місячної оплати їхніх послуг не перевищуватиме 50 прожиткових мінімумів (на сьогодні, за прожиткового мінімуму в 2102 грн, це 105100 грн). Такий захід відокремить "заробітчан" від тих, хто прийшов працювати на державу", - наголосив Деркач.

Також, повідомив він, передбачено обмеження на участь у наглядових радах "професійних громадських діячів" і корупціонерів.

"Заборона на 5 років на входження до наглядової ради держпідприємств професійним активістам і дармоїдів, які отримують фінансування з-за кордону. Також буде закрито можливість увійти до наглядових рад держбанків тим, кого притягували до кримінальної та адміністративної відповідальності за корупцію", - поінформував Деркач.

Нардеп зазначив, що окремо в новому законі буде закріплено гендерну рівність при відборі членів наглядових рад.

"Гендерні квоти на рівні щонайменше 40% місць у наглядовій раді для представників однієї статі. Думаю, наші зарубіжні партнери оцінять не фейкову, а справжню боротьбу за гендерну рівність і позбавлення від зовнішнього управління в інтересах громадян України", - написав Деркач.

Як проблемний приклад Деркач навів рішення наглядової ради "Нафтогазу України" продовжити ще на чотири роки контракт із головою компанії Коболєвим.

"З тим самим Коболєвим, який здобув широку популярність завдяки мільйонній зарплаті в гривні та багатомільйонним "преміям" у доларах. Наглядові ради держпідприємств напхані іноземцями та професійними громадськими діячами, які діють не в інтересах України. Підприємства і компанії державні, а точку зору власника (тобто нас із вами) ніхто не представляє. Ось і роблять, що хочуть", - нагадав Деркач.

Нардеп зазначив, що формування наглядової ради компанії "Нафтогаз України" без урахування інтересів української держави, з участю представників інших країн, призвело до створення організованого угруповання на базі держкомпанії, що діє не в інтересах України.

"Я вже неодноразово описував, як керівництво компанії "Нафтогаз України" (Коболєв-Фаворов) під прикриттям наглядової ради компанії організувало схему продажу українцям російського газу, видаючи його за "європейський". Головним організатором схеми є повністю підзвітний Демократичній партії США Амос Хохштайн. За п'ять років українці переплатили за нібито європейський газ майже $1,5 млрд", - написав Деркач.

За його даними, головними учасниками схеми з української сторони були представники української компанії "Енергетичні ресурси України" ("ЕРУ") і, ймовірно, чиновники "Нафтогазу", а з американської в неї були залучені високопоставлені політики США.

"Віце-президент США Джо Байден через свою людину Амоса Хохштайна за участю олігарха Віктора Пінчука, що є провайдером інтересів Сороса в Україні, і керівництво "Нафтогазу" організували схеми віддоювання "Нафтогазу" й "Укргазвидобування" на сотні мільйонів доларів. Настав час зачистити цей та інші "заповідники", - резюмував Деркач.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА