21:02 19.03.2020

Радник МВС Варченко вважає, що в Україні може бути запроваджено надзвичайний стан

3 хв читати
Радник МВС Варченко вважає, що в Україні може бути запроваджено надзвичайний стан

Радник міністра внутрішніх справ Іван Варченко прогнозує запровадження надзвичайного стану на всій території України найближчим часом для протидії поширенню гострої респіраторної хвороби Сovid-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2.

"Як Україна подолає коронавірус? Виходячи зі світового досвіду, прогнозую: найближчими днями в Україні має бути вжито заходів надзвичайного стану. На всій території країни. Рішення про оголошення надзвичайної ситуації у Київський, Чернівецькій та Житомирській областях уже дозволяє психологічно підготувати українців до такого кроку", - написав Варченко на своїй сторінці в соцмережі Facebook у четвер.

За його словами, встановлюватимуть комендантські години, а працювати буде лише той бізнес, який критично потрібен для життєзабезпечення країни.

"Буде встановлено особливий порядок розподілення продуктів харчування. Буде проведено мобілізацію ресурсів підприємств, організацій та установ. Буде здійснено переорієнтацію окремих підприємств на виробництво необхідної продукції (медпрепарати, обладнання тощо). Оперативні штаби з протидії пандемії матимуть право на швидке усунення керівників державних підприємств, організацій та установ, у разі неналежного виконання ними завдань", - написав радник глави МВС.

За його словами, буде обмежено свободу пересування, свободу в'їзду та виїзду до окремих населених пунктів і територій. "Люди перестануть їздити на роботу в офіси та організації, на підприємства, які не є критично необхідними. Їздити в громадському транспорті будуть лише медики, військові, правоохоронці, аптекарі, рятувальники, продавці продуктових магазинів та співробітники комунальних служб і систем життєзабезпечення. У крайньому разі - громадяни дорогою до аптеки чи продуктового магазину", - написав Варченко.

Також, за його словами, буде запроваджено жорсткі обмеження на переміщення громадян. "Непрацюючі пенсіонери будуть сидіти вдома. Абсолютна більшість українців сидітиме вдома. Зі штрафами за порушення цього обмеження. Походи у гості, вечірки з друзями, проведення сімейних заходів за межами кола людей, з яким живете в одній оселі, буде заборонено. Діти не будуть гуляти вулицями і парками. Дорослі, включно зі спортсменами, не бігатимуть вулицями", - додав радник міністра.

За словами Варченко, органи державної влади та місцевого самоврядування, соціально відповідальний бізнес, волонтери організують забезпечення кожної адреси, де живе пенсіонер або соціально незахищені громадяни, пакетом життєво необхідної продукції, зокрема медикаментів. "Покупці не заходитимуть в аптеки. Провізори отримуватимуть розрахунок і виноситимуть медикаменти громадянам, які стоятимуть в черзі на вулиці, на відстані мінімум півтора метра один від одного. Так само робитимуть продавці маленьких продуктових магазинів", - написав радник глави МВС.

Обсяги роздрібних готівкових розрахунків буде радикально зменшено на користь банківських карт.

Лікарі, за його словами, їздитимуть на виклики в повному протиепідемічному обладунку. На вулиці працюватимуть бригади медиків та інших служб, які перевірятимуть температуру громадян, що пересуваються, сідають у громадський транспорт і заходять до крамниці/аптеки.

"Це - не апокаліптичні передбачення з метою додати переляку та паніки. Це - перелік ефективних державних заходів та соціально відповідальної поведінки громадян, які дозволяють долати коронавірусну загрозу. Таким чином, буде перервано поширення хвороби. Китаю це вдалося. Має вийти і в демократичній Європі, і в Україні", - резюмував Варченко.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Сенаті обіцяють швидко надіслати законопроект про допомогу Україні на підпис Байдену

Тіло ще одного чоловіка виявили рятувальники у Дніпрі після ракетних ударів

ЗАГРОЗА БАЛІСТИКИ ДЛЯ ЦЕНТРАЛЬНИХ І СХІДНИХ ОБЛАСТЕЙ УКРАЇНИ - ПОВІТРЯНІ СИЛИ

У передмісті Херсона внаслідок обстрілу загинула жінка

У Херсонській області на Великдень і поминальні дні під час комендантської години заборонено проводити богослужіння

Українська авіація за добу завдала ударів по шести місцях скупчення окупантів та їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

Командир "Азова" закликає США скасувати заборону на передачу західного озброєння бригаді

Окупанти за добу завдали 25 ракетних і 52 авіаудари по Україні, обстріляли близько 110 міст і сіл

Зеленський провів у Дніпрі нараду

ЗСУ відбили на авдіївському, новопавлівському й бахмутському напрямках 57 атак окупантів за добу

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА