15:01 23.03.2020

Київ вимагає від РФ обстежити незаконно утримуваного українця Мустафаєва з огляду на симптоми, що вказують на Covid-19

2 хв читати
Київ вимагає від РФ обстежити незаконно утримуваного українця Мустафаєва з огляду на симптоми, що вказують на Covid-19

Міністерство закордонних справ України висловлює рішучий протест у зв'язку з незабезпеченням російською стороною необхідного медичного обстеження та лікування незаконно утримуваному на території РФ громадянину України Серверу Мустафаєву і вимагає від РФ негайно провести його медичне обстеження.

"Наполягаємо на негайному проведенні медичного обстеження громадянина України Мустафаєва в спеціалізованому медичному закладі відповідно до міжнародних стандартів, у тому числі з метою унеможливлення його зараження коронавірусною інфекцією Covid-19, та забезпеченні кваліфікованою лікарською допомогою в умовах місця несвободи", - йдеться в коментарі МЗС України, оприлюдненому на сайті в понеділок.

За даними відомства, протягом останніх днів у Мустафаєва тримається висока температура, спостерігається сухий кашель, сильний головний біль і слабкість в усьому тілі. "З огляду на пандемію коронавірусної інфекції нового типу Covid-19 це тривожні симптоми, які ігнорує російська сторона", - зазначають у МЗС.

У коментарі наголошується, що РФ свідомо нехтує важким станом здоров'я незаконно утримуваного громадянина України та намагається його приховати.

МЗС України також висловило стурбованість тим, що вплив пандемії Covid-19 на медичну безпеку у в'язницях РФ і на окупованих територіях може мати системний характер, що поставить під серйозну загрозу здоров'я і життя незаконно утримуваних громадян України.

"Виклик у вигляді пандемії нового вірусу, який не зважає на кордони та національну приналежність, - це хороша можливість для РФ згадати про загальнолюдські цінності та норми міжнародного права. Закликаємо міжнародне співтовариство посилити політичний, економічний та санкційний тиск на РФ з метою припинення грубих порушень Росією прав людини та звільнення всіх незаконно утримуваних громадян України", - повідомляється в коментарі.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба також зазначив, що стан здоров'я Мустафаєва критичний, і закликав РФ забезпечити Мустафаєва та інших українців професійною медичною допомогою.

"Українські політв'язні в Росії та в Криму позбавлені медичного догляду. В багатьох погане здоров'я. Вони вразливі до хвороб, зокрема Covid-19. Ми закликаємо Росію негайно надати доступ до наших громадян лікарям та омбудсмену задля медичного огляду і допомоги", - написав він у Twitter у понеділок.

Сервер Мустафаєв, кримськотатарський активіст і громадський діяч, якого вже майже два роки Росія незаконно утримує з політичних мотивів за сфабрикованими обвинуваченнями в терористичній діяльності, наголошують у МЗС.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

"Сільпо" запустив безкоштовну доставку в Харкові

Німецька Quantum Systems відкрила завод БПЛА в Україні

G7 визначила "конкретні кроки" для допомоги Україні - Кулеба

Нардепи пропонують маркувати спеціальними написами цінники та упаковку товару, виробник якого працює в державі-агресорі

Окупанти обстріляли Білопілля на Сумщині, загинув мирний житель - Офіс генпрокурора

Боррель: Сподіваюся, вже в понеділок будуть конкретні рішення надати Україні засоби ППО, зокрема Patriot

Громадяни Словаччини зібрали майже EUR2 млн на закупівлю снарядів для України методом краудфандингу - ЗМІ

Унаслідок артилерійського обстрілу в Куцурубській громаді загинула жінка, поранені чоловік і підліток

Росія вбила українських дітей у Дніпрі, ми могли запобігти цьому, але не змогли - глава МЗС Естонії

РФ атакувала Одещину ракетами, пошкоджено припортову інфраструктуру, постраждала людина - Кіпер

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА