20:00 23.03.2020

Гончарук заперечує службову недбалість Кабміну у протидії Covid-19

3 хв читати
Гончарук заперечує службову недбалість Кабміну у протидії Covid-19

Екс-прем'єр-міністр України Олексій Гончарук спростував обвинувачення у службовій недбалості під час вжиття заходів, спрямованих на протидію поширенню коронавірусу.

"Ще задовго до отримання листа від РНБО, наші фахівці з Міністерства охорони здоров'я України на чолі із Зоряною Скалецькою були в активній комунікації з фахівцями Всесвітньої організації охорони здоров'я та слідкували за ситуацією. Ми утворили відповідний штаб, установили стан підвищеної готовності та розробили алгоритми дій", - написав Гончарук на своїй сторінці у Facebook.

У день отримання листа, заявив він, було невідкладно скликано нараду. МОЗ, а також низка інших центральних органів виконавчої влади отримали доручення.

Пізніше, 3 лютого, уряд затвердив Національний план протиепідемічних заходів, спрямований на запобігання поширенню коронавірусу. "В якому, серед іншого, було і доручення вивчити можливість введення тимчасової заборони експорту у разі виявлення загрози дефіциту таких товарів в Україні. Крім того, ми ввели тимчасові обмеження та умови стосовно людей, які повертались з Китаю та поновили посаду головного санітарно-епідеміологічного лікаря країни, який і зараз координує роботу всіх медиків у країні", - нагадав Гончарук.

Він наголосив, що уряд був у постійному контакті з регіонами. Було проведено навчання медичних працівників, почали готувати лікарні, запустили температурний скринінг на кордонах і розгорнули інформаційно-роз'яснювальні кампанії.

"Станом на початок лютого розглядались три сценарії розвитку ситуації - сценарій без заражень в Україні, сценарій з невеликою кількістю заражень та пандемія. Тож дії уряду мали бути відповідними до ситуації. На той момент жодного випадку зараження в країні не було. Тому заборону експорту планували за умови діагнозу першого випадку", - повідомив Гончарук.

Перший випадок коронавірусу в Україні було підтверджено 3 березня, а вже 4 березня було відправлено у відставку уряд. Новий склад Кабміну ввів заборону протягом тижня, як і було заплановано.

"Зараз точно не найкращий час шукати "крайніх". Краще сконцентруватись на вирішенні серйозних викликів, які стоять перед Україною. Це подолання коронавірусу, це боротьба за економіку країни та протистояння з тими, хто нав'язує країні "прості рішення" типу "дефолту", - вважає Гончарук.

Як повідомлялося, Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) відкрила кримінальне провадження за фактом можливої службової недбалості посадових осіб Кабінету Міністрів під час вжиття заходів, спрямованих на протидію поширенню гострого респіраторного захворювання COVID-19, спричиненого коронавірусом SARS-CoV-2.

Як зазначено в повідомленні, 31 січня та 8 лютого 2020 року секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов надіслав на адресу прем'єр-міністра Олексія Гончарука листи про нагальну потребу обмежити експорт і реекспорт продукції, що прямо чи опосередковано може бути використана під час реалізації протиепідемічних, профілактичних і лікувальних заходів на території України з метою недопущення поширення випадків захворювання на Covid-19. Однак відповідних рішень надалі не було, зазначили в повідомленні.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА