07:57 27.03.2020

АМКУ рекомендував "Укрзалізниці" доопрацювати договір щодо перевезення вантажів

3 хв читати
АМКУ рекомендував "Укрзалізниці" доопрацювати договір щодо перевезення вантажів

Антимонопольний комітет України (АМКУ) рекомендував АТ "Укрзалізниця" доопрацювати новий Договір про надання послуг з організації перевезення вантажів залізничним транспортом, який компанія планує ввести з 1 квітня 2020 року.

Як наголошується в повідомленні на сайті АМКУ, проаналізувавши проект договору, комітет з'ясував, що окремі його умови можуть призвести до ущемлення інтересів замовників послуг.

"Комітет 26 березня надав "Укрзалізниці" обов'язкові до розгляду рекомендації: утриматися від впровадження нового договору, окремі умови якого при наявності ознак монопольного становища УЗ на ринку перевезення вантажів залізничним транспортом у межах України, можуть призвести до ущемлення інтересів інших суб'єктів господарювання, що було б неможливим за умов існування значної конкуренції на цьому ринку", - наголошується в повідомленні комітету.

Також АМКУ рекомендував "Укрзалізниці" продовжити термін дії чинного договору про надання послуг з організації перевезення вантажів до моменту завершення доопрацювання нової редакції договору з урахуванням зауважень і пропозицій наданих операторами ринку вантажних перевезень.

Крім того, в АМКУ зазначили, що епідемічна ситуація в зв'язку з поширенням на території України і країн світу гострої респіраторної хвороби COVID-19 знижує можливість проведення подальших обговорень редакції нового договору з представниками галузевих бізнес-асоціацій та вантажовідправниками з метою доопрацювання, що також вплинуло на рішення комітету рекомендувати "Укрзалізниці" продовжити термін чинного договору.

Як повідомлялося, Українська зернова асоціація вважає, що новий договір УЗ з перевезення вантажів значно підвищує плату за користування вагонами, що може нашкодити експорту зернових.

Раніше Європейська бізнес-асоціація закликала "Укрзалізницю" відстрочити введення в дію нового договору про надання послуг з перевезення вантажів залізничним транспортом, який повинен бути введений з 1 квітня, оскільки багато його положень потребують перегляду або більш детального опрацювання, а це неможливо зробити в термін, що залишився до моменту введення договору в дію.

Цієї ж думки дотримується і Американська торгова палата в Україні (American Chamber of Commerce, AmCham, ACC). Вона вважає, що введення нового договору на вантажоперевезення негативно вплине на ринок вантажовідправників і операційні показники "Укрзалізниці", і закликає відкласти його введення до врегулювання спірних моментів.

Раніше об'єднання підприємств "Укрметалургпром" звернулося до Антимонопольного комітету України із заявою про зловживання монопольним становищем АТ "Укрзалізниця" в сфері перевезень вантажів, зокрема, шляхом введення "Договору про надання послуг з організації перевезень вантажів залізничним транспортом".

Українська асоціація виробників феросплавів (УкрФА) зі свого боку закликала держоргани, зокрема, Антимонопольний комітет негайно припинити такі дії "Укрзалізниці" і розробити прозорі, цивілізовані правила гри. Зокрема, УкрФА вважає за необхідне доопрацювати документ за участю бізнесу, а також затвердити в Збірнику тарифів на перевезення вантажів залізницею економічно обґрунтовану вартість послуг і використовувати її у відповідних договорах перевізника із замовником.

Відповідне звернення УкрФА підписали також Федерація металургів України, ВП "Укрметалургпром", Українська зернова асоціація, Федерація роботодавців паливно-енергетичного комплексу України, Союз хіміків України, Асоціація виробників цементу України "Укрцемент" та Асоціація підприємств скляної промисловості "Скло України".

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА