10:34 27.03.2020

Чітко прописаний порядок обов'язкової госпіталізації громадян із Covid-19 попередить можливі зловживання - юристи

4 хв читати
Чітко прописаний порядок обов'язкової госпіталізації громадян із Covid-19 попередить можливі зловживання - юристи

Чітко прописаний порядок обов'язкової госпіталізації громадян, у яких встановлено діагноз Covid-19 або є підозра на це захворювання, попередить можливі зловживання, які можуть бути спричинені обмеженням прав пацієнтів, вважають опитані агентством "Інтерфакс-Україна" юристи.

"Чіткий закріплений порядок примусової госпіталізації, відповідальність за порушення прав хворих осіб допоможуть запобігти зловживанням, які можуть виникнути під час примусової госпіталізації", - сказав керуючий партнер юридичної компанії "Ревелін Інформейшн" Олександр Кеєр.

За його словами, порядок госпіталізації пацієнтів бригадами швидкої допомоги до лікувально-профілактичних закладів, затверджений наказом МОЗ №370 від 1 червня 2009 року, передбачає обов'язкову згоду пацієнта на госпіталізацію. Водночас закон "Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення" встановлює: особи, хворі на особливо небезпечні інфекційні захворювання, в разі відмови від госпіталізації підлягають примусовому стаціонарному лікуванню, а носії збудників таких захворювань та особи, що мали контакт із такими хворими, підлягають обов'язковому медичному нагляду і карантину у встановленому порядку.

Як наголосив Кеєр, наказом МОЗ від 25 лютого 2020 року Covid-19 внесено до переліку таких захворювань.

Водночас закон "Про захист населення від інфекційних хвороб" від 2000 року визначає, що порядок госпіталізації, лікування та медичного нагляду за хворими на інфекційні хвороби, контактними особами та бактеріоносіями, умови їх перебування у відповідних закладах охорони здоров'я та наукових установах встановлює центральний орган виконавчої влади, який забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров'я (МОЗ).

"Наразі відсутній нормативно-правовий акт, який визначав би порядок госпіталізації, лікування, медичного спостереження за хворими на інфекційні хвороби, крім хворих на туберкульоз", - сказав юрист.

Обов'язковий медогляд і госпіталізацію хворих на Covid-19 може бути проведено на підставі відповідної заяви представника медзакладу за рішенням суду, проте, на думку Кеєра, порядок розгляду такої категорії справ необхідно буде передбачити в Цивільно-процесуальному кодексі України (ЦПК) для забезпечення прав, свобод та інтересів хворих осіб.

"Національна поліція України в межах своїх повноважень матиме сприяти забезпеченню виконання рішення суду про госпіталізацію хворих на Covid-1. Наприклад, у ЦПК визначено процедуру розгляду справ про примусову госпіталізацію осіб до протитуберкульозного закладу", - сказав він.

У свою чергу голова комітету з медичного права Асоціації правників України, керуючий партнер юридичної компанії "Кайрос груп" Марина Слободніченко повідомила, що Конвенція про захист прав людини та основних свобод закріплює право на свободу та особисту недоторканність.

"Ніхто не може бути позбавлений волі, крім випадків і в порядку, встановленому законом. Законним є затримання осіб із метою запобігання поширенню інфекційних захворювань, тому конвенція дозволяє позбавляти волі на підставі захисту суспільної безпеки та здоров'я населення", - сказала вона.

Адвокат юридичної фірми ILF Олексій Харитонов, у свою чергу, зазначив: згідно з чинним законодавством, людина, що контактувала з хворими на інфекційні хвороби і має відповідні симптоми, зобов'язана самостійно звернутися до медзакладу для проходження огляду.

"В іншому разі, з урахуванням запровадження карантинних заходів, таку особу буде притягнуто до адміністративної або кримінальної відповідальності. Компанії та організації зобов'язані відстороняти від роботи, навчання, відвідування дошкільних закладів осіб, які ухиляються від обов'язкового медичного огляду, а також тих, хто є носіями збудників інфекційних захворювань, хворих на небезпечні для оточуючих інфекційні хвороби або осіб, які були в контакті з такими хворими", - сказав він.

Водночас Харитонов наголосив, що "людину може бути примусово госпіталізовано лише в тому разі, якщо факт хвороби доведено відповідною діагностикою, є симптоми певної інфекції або був контакт із хворим на інфекційну хворобу, і цей факт було доведено.

"Якщо жоден із перерахованих фактів не було точно встановлено, примусова госпіталізація є неправомірною", - констатує він.

За словами Харитонова, якщо здорову людину намагаються примусово госпіталізувати, вона має реагувати на такі протиправні дії, зокрема викликати поліцію, скласти заяву про протизаконне обмеження (або замах на обмеження) конституційних прав, зателефонувати на "гарячу лінію" поліції і викласти всі обставини події із зазначенням усіх осіб, які брали в них участь, офіційно повідомити головному лікарю про дії його підлеглих, скласти заяву про ознаки кримінального злочину.

Як повідомлялося, Кабінет Міністрів посилив обмежувальні заходи для запобігання поширенню в Україні Covid-19. Згідно з ініційованою міністром охорони здоров'я постановою, заклади охорони здоров'я мають право здійснювати обов'язкове медичне обстеження осіб, які мають симптоми Covid-19 або перебували в контакті з особами, яким встановлено діагноз Covid-19, якщо ці особи відмовляються від обстеження в добровільному порядку. Крім того, передбачається обов'язкова госпіталізація таких осіб і призначення карантину особам зі встановленим діагнозом Covid-19, а також таким, що ухиляюся від лікування в добровільному порядку.

Міністерство охорони здоров'я має розробити й затвердити порядок обов'язкової госпіталізації осіб, яким поставлено діагноз (або підозру) Covid-19, і ухиляються від лікування, обстеження та перебування на карантині (самоізоляції) в добровільному порядку, а також обов'язкової самоізоляції осіб, яким поставлено діагноз (або підозру) Covid-19, і їхніх контактних осіб.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Президент Польщі заявив про готовність надати військову допомогу Литві

Кличко: Пацієнтів і медперсонал лікарень на вулиці Богатирській вже евакуювали

У скоєній головою Броварської райадміністрації ДТП постраждали троє дорослих і дитина, чиновника буде звільнено

Коаліція "Рамштайн" за два роки зобов'язалася виділити понад $95 млрд на військову допомогу Україні

Бельгія може поставити Україні літаки F-16 цього року

Президент та перша леді у Славутичі відвідали гімназію та підприємство переселенців з Маріуполя

Глава Пентагону оголосив про виділення найбільшого пакета військової допомоги Україні - на $6 млрд

Втрати ЧАЕС унаслідок російської окупації сягнули 3 млрд грн - міністр Стрілець

Українська авіація за добу завдала ударів по 11 місцях скупчення окупантів

Умєров: На "Рамштайн-21" Україна закликала партнерів надати необхідне озброєння та обговорила питання логістики

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА