19:37 02.04.2020

Суд продовжив обов’язки підозрюваним у справі "Роттердам+"

2 хв читати
Суд продовжив обов’язки підозрюваним у справі "Роттердам+"

Вищий антикорупційний суд (ВАКС) продовжив процесуальні обов’язки, визначені після внесення застави, чотирьом підозрюваним у справі "Роттердам+".

"Дію обов’язків продовжено до 2 червня 2020 року", - повідомляє прес-служба Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Йдеться про колишнього члена Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), колишнього начальника відділу НКРЕКП і двох топ-менеджерів ДТЕК.

Як повідомлялося, наприкінці квітня 2016 року НКРЕКП розпочала застосування нового порядку формування прогнозної оптової ринкової ціни (ОРЦ) на електроенергію, яка впливає на встановлення тарифів на електроенергію для промислових споживачів (постанова №289 від 3 березня 2016 року). Порядок, зокрема, визначає ціну вугілля за формулою "вартість у порту Роттердам (API2) плюс вартість доставки в Україну" ("Роттердам+").

Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) 24 березня 2017 року відкрило кримінальне провадження, в рамках якого розслідує дії членів НКРЕКП, що затвердили формулу "Роттердам+". З 1 липня 2019 року було запущено нову модель ринку електроенергії, у зв'язку з чим колишні принципи формування цін, зокрема формула "Роттердам+", більше не діють, проте розслідування НАБУ триває, а справу почали слухати в судах.

Екс-голова НКРЕКП Дмитро Вовк, який перебуває в розшуку за обвинуваченнями НАБУ за формулу "Роттердам+", вважає, що уряд своєю постановою від 24 січня цього року про формулу ціноутворення на газ для "Нафтогазу України" фактично підтвердив справедливість "Роттердам+".

"Роттердам+" в газі бути! Мене немає в Україні, але "справа" моя живе. Тепер ціна на газ, видобутий на Полтавщині, вважається як на привезений із Голландії", - написав Вовк у Facebook.

За його словами, формула в постанові уряду щодо газу побудована на застосуванні того самого імпортного паритету на рівні "хаб плюс логістика", що і затверджена в його каденцію НКРЕКП формула "Роттердам+".

Згідно з постановою Кабміну №17 від 24 січня, "Нафтогаз" встановлює ціну природного газу за спецобов'язками (ПСО) на січень-квітень 2020 року виходячи з котирувань на хабі TTF, плюс різниця (спред) у рівні цін на TTF і кордоні України, плата за вхід в українську ГТС та торговельна націнка.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА