18:27 03.04.2020

Суд стягнув у дохід держави 80 млн грн застави екс-нардепа Микитася за порушення зобов'язань і збільшив суму застави

3 хв читати
Суд стягнув у дохід держави 80 млн грн застави екс-нардепа Микитася за порушення зобов'язань і збільшив суму застави

Вищий антикорупційний суд (ВАКС) стягнув у дохід держави 80 млн грн застави колишнього народного депутата Максима Микитася і збільшив йому розмір застави як альтернативи арешту до 100 млн грн, повідомив начальник 4-го відділу Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) Роман Симків.

"У рамках розслідування кримінального провадження стосовно колишнього народного депутата Максима Микитася до нього було застосовано запобіжний захід у вигляді 80 млн грн і було визначено низку зобов'язань. Він порушив зобов'язання щодо заборони спілкування з чотирма особами - свідками й підозрюваними в цьому провадженні, у зв'язку з чим прокурори САП внесли клопотання про стягнення 80 млн грн застави та збільшення розміру застави", - розповів прокурор агентству "Інтерфакс-Україна" у п'ятницю.

Він повідомив: "Сьогодні ВАКС задовольнив наше клопотання, стягнув з Микитася в дохід держави 80 млн грн і збільшив йому розмір застави до 100 млн грн".

Тобто, як пояснив прокурор САП, 80 млн грн, які були на рахунку казначейства, наразі переходять у дохід держави, а Микитась протягом п'яти днів має внести ще 100 млн грн.

"Якщо він цього не зробить, то до нього буде застосовано безальтернативний запобіжний захід у вигляді тримання під вартою", - наголосив Симків.

Як повідомлялося, 2 жовтня НАБУ і САП повідомили про підозру в заволодінні майном Національної гвардії України на суму понад 81 млн грн колишньому нардепу Микитасю. Його дії кваліфіковано за ч.3 ст.27 ч.5 ст.191 КК України.

Слідство встановило, що екс-нардеп, використовуючи підконтрольні йому будівельні компанії, діючи за попередньою змовою з екс-командувачем Нацгвардії, генеральним директором компанії-забудовника, приватним оцінювачем та іншими особами, організував корупційну схему з заволодінням нерухомістю Нацгвардії.

У 2000-х роках Головне управління внутрішніх військ МВС України (далі реорганізовано в ГУ Нацгвардії України) та компанія-забудовник уклали угоду, за якою на території колишньої військової частини мали побудувати житловий комплекс із вбудованими паркінгами та нежитловими приміщеннями. В обмін на земельну ділянку площею близько 1 га в центрі Києва Нацгвардія мала отримати в житловому комплексі 50 квартир і 30 паркомісць.

У 2016-2017 роках сторони уклали додаткові угоди, за якими Нацгвардія відмовилася від квартир і паркомісць на Печерську в обмін на 65 квартир у будинку, який та сама компанія-забудовник зводила на околиці Києва (біля станції метро "Червоний хутір").

У НАБУ наголосили, що вартість "цих квартир, як встановила проведена в рамках досудового розслідування експертиза, на 81635448 грн менша за ту, в яку оцінено квартири, що їх мала отримати Нацгвардія на старті домовленостей".

У травні 2019 року про підозру у скоєнні злочину було повідомлено екс-командувачу Нацгвардії, гендиректору компанії-забудовника та оцінювачу. В липні коло підозрюваних поповнилося виконавчим директором зазначеної компанії.

Розслідування цих фактів детективи НАБУ здійснюють з грудня 2017 року.

4 жовтня ВАКС обрав екс-нардепу Микитасю запобіжний захід у вигляді застави у 5,5 млн грн.

22 жовтня Вищий антикорупційний суд (ВАКС) змінив запобіжний захід для Микитася. Йому обрали запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з альтернативою застави 80 млн грн до 14 листопада. 25 жовтня за Микитася внесли заставу у розмірі 80 млн грн. Нині колишній парламентар на волі, але зобов'язаний носити електронний браслет.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Сенаті обіцяють швидко надіслати законопроект про допомогу Україні на підпис Байдену

Тіло ще одного чоловіка виявили рятувальники у Дніпрі після ракетних ударів

ЗАГРОЗА БАЛІСТИКИ ДЛЯ ЦЕНТРАЛЬНИХ І СХІДНИХ ОБЛАСТЕЙ УКРАЇНИ - ПОВІТРЯНІ СИЛИ

У передмісті Херсона внаслідок обстрілу загинула жінка

У Херсонській області на Великдень і поминальні дні під час комендантської години заборонено проводити богослужіння

Українська авіація за добу завдала ударів по шести місцях скупчення окупантів та їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

Командир "Азова" закликає США скасувати заборону на передачу західного озброєння бригаді

Окупанти за добу завдали 25 ракетних і 52 авіаудари по Україні, обстріляли близько 110 міст і сіл

Зеленський провів у Дніпрі нараду

ЗСУ відбили на авдіївському, новопавлівському й бахмутському напрямках 57 атак окупантів за добу

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА