18:27 03.04.2020

Суд стягнув у дохід держави 80 млн грн застави екс-нардепа Микитася за порушення зобов'язань і збільшив суму застави

3 хв читати
Суд стягнув у дохід держави 80 млн грн застави екс-нардепа Микитася за порушення зобов'язань і збільшив суму застави

Вищий антикорупційний суд (ВАКС) стягнув у дохід держави 80 млн грн застави колишнього народного депутата Максима Микитася і збільшив йому розмір застави як альтернативи арешту до 100 млн грн, повідомив начальник 4-го відділу Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) Роман Симків.

"У рамках розслідування кримінального провадження стосовно колишнього народного депутата Максима Микитася до нього було застосовано запобіжний захід у вигляді 80 млн грн і було визначено низку зобов'язань. Він порушив зобов'язання щодо заборони спілкування з чотирма особами - свідками й підозрюваними в цьому провадженні, у зв'язку з чим прокурори САП внесли клопотання про стягнення 80 млн грн застави та збільшення розміру застави", - розповів прокурор агентству "Інтерфакс-Україна" у п'ятницю.

Він повідомив: "Сьогодні ВАКС задовольнив наше клопотання, стягнув з Микитася в дохід держави 80 млн грн і збільшив йому розмір застави до 100 млн грн".

Тобто, як пояснив прокурор САП, 80 млн грн, які були на рахунку казначейства, наразі переходять у дохід держави, а Микитась протягом п'яти днів має внести ще 100 млн грн.

"Якщо він цього не зробить, то до нього буде застосовано безальтернативний запобіжний захід у вигляді тримання під вартою", - наголосив Симків.

Як повідомлялося, 2 жовтня НАБУ і САП повідомили про підозру в заволодінні майном Національної гвардії України на суму понад 81 млн грн колишньому нардепу Микитасю. Його дії кваліфіковано за ч.3 ст.27 ч.5 ст.191 КК України.

Слідство встановило, що екс-нардеп, використовуючи підконтрольні йому будівельні компанії, діючи за попередньою змовою з екс-командувачем Нацгвардії, генеральним директором компанії-забудовника, приватним оцінювачем та іншими особами, організував корупційну схему з заволодінням нерухомістю Нацгвардії.

У 2000-х роках Головне управління внутрішніх військ МВС України (далі реорганізовано в ГУ Нацгвардії України) та компанія-забудовник уклали угоду, за якою на території колишньої військової частини мали побудувати житловий комплекс із вбудованими паркінгами та нежитловими приміщеннями. В обмін на земельну ділянку площею близько 1 га в центрі Києва Нацгвардія мала отримати в житловому комплексі 50 квартир і 30 паркомісць.

У 2016-2017 роках сторони уклали додаткові угоди, за якими Нацгвардія відмовилася від квартир і паркомісць на Печерську в обмін на 65 квартир у будинку, який та сама компанія-забудовник зводила на околиці Києва (біля станції метро "Червоний хутір").

У НАБУ наголосили, що вартість "цих квартир, як встановила проведена в рамках досудового розслідування експертиза, на 81635448 грн менша за ту, в яку оцінено квартири, що їх мала отримати Нацгвардія на старті домовленостей".

У травні 2019 року про підозру у скоєнні злочину було повідомлено екс-командувачу Нацгвардії, гендиректору компанії-забудовника та оцінювачу. В липні коло підозрюваних поповнилося виконавчим директором зазначеної компанії.

Розслідування цих фактів детективи НАБУ здійснюють з грудня 2017 року.

4 жовтня ВАКС обрав екс-нардепу Микитасю запобіжний захід у вигляді застави у 5,5 млн грн.

22 жовтня Вищий антикорупційний суд (ВАКС) змінив запобіжний захід для Микитася. Йому обрали запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з альтернативою застави 80 млн грн до 14 листопада. 25 жовтня за Микитася внесли заставу у розмірі 80 млн грн. Нині колишній парламентар на волі, але зобов'язаний носити електронний браслет.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Рішення про призупинення консульських послуг для українських чоловіків мобілізаційного віку за кордоном спрямоване на забезпечення справедливості - Кулеба

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

Байден: Буквально в найближчі кілька годин ми почнемо відправляти в Україну військову допомогу

США оголосили про новий пакет військової допомоги для України на $1 млрд

Міноборони України опублікувало основні новації в законі про мобілізацію, який набуде чинності 18 травня

Байден підписав закон про надання допомоги Україні

ВР має намір удосконалити законодавство про звернення

Лондон та Берлін мають намір співпрацювати для виробництва відновлюваної енергії у Північному морі

Сунак і Шольц заявили про спільну роботу над варіантами використання заморожених активів РФ

Генпрокурор підписав стандарт діяльності прокурорів із захисту інвестицій під час досудового розслідування

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА