21:08 03.04.2020

КСУ пропонують перенести до Харкова, відправляти його суддів у відпустку одночасно й заборонити подавати позови юрособам

2 хв читати
КСУ пропонують перенести до Харкова, відправляти його суддів у відпустку одночасно й заборонити подавати позови юрособам

У Верховній Раді зареєстровано законопроект №3300 про зміни до закону "Про Конституційний суд" у частині посилення незалежності та поліпшення ефективності його функціонування, згідно з яким пропонується перенести місце розташування КС із Києва до Харкова, зобов'язати всіх суддів іти у відпустку одночасно й заборонити подавати позови юридичним особам.

"Я пропоную перенести Конституційний суд до Харкова, відправляти всіх суддів у відпустку одночасно, щоб не було такого, що суддя не бере участі в розгляді якихось справ, важливих для всієї країни, і третє - вважаю, що конституційні скарги юридичні особи до КСУ подавати не можуть, а тому скасовується така можливість, тим паче, що наше законодавство не передбачає такої можливості, а чомусь у законі про КСУ її передбачили. Тому законопроект вилучає юридичних осіб із переліку суб'єктів, котрі мають право звернутися до Конституційного суду з конституційною скаргою. Це основні пункти цього законопроекту, з точки зору суспільної уваги", - заявила автор законопроекту, народний депутат фракції "Слуга народу" й голова парламентського комітету з питань соцполітики та захисту прав ветеранів Галина Третьякова у п'ятницю в коментарі агентству "Інтерфакс-Україна".

Крім цих норм, згідно з текстом порівняльної таблиці, яку агентству надала депутат, до чинного закону про Конституційний суд також вносяться зміни, згідно з якими уточнюється, що суддею КСУ не може бути особа, котра має громадянство іншої країни. Також скорочується кількість голосів суддів у сенаті Конституційного суду, необхідних для прийняття рішення за конституційною скаргою: замість 2/3 від складу сенату (6 з 9 суддів – "ІФ") пропонується скоротити кількість голосів до 5.

Документ пропонує внести зміни до ст.78 закону про Конституційний суд, згідно з якими сенат або велика палата КСУ може видати забезпечувальний наказ для супроводу конституційної скарги. Раніше такий наказ суд міг видавати тільки у виняткових випадках.

Також законопроект вносить корективи до ст.75 відповідного закону, додаючи пункт про те, що якщо сенат або велика палата КСУ виходять за терміни розгляду конституційного провадження у 6 місяців, то вони своєю мотивованою постановою продовжують терміни такого провадження.

У разі ухвалення законопроекту Конституційний суд буде зобов'язаний надсилати учаснику або залученим учаснику провадження своє рішення протягом трьох робочих днів після його ухвалення. Якщо КСУ ухвалює рішення про неконституційність якогось законодавчого або іншого акта, то відновлення прогалин у законодавстві, які виникли внаслідок рішення, покладається на орган, що видав неконституційний акт. Те саме стосуватиметься і законопроектів, які затверджує Верховна Рада.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА