16:56 06.04.2020

Нардеп Гончаренко подав до суду на рішення Кабміну про запровадження карантинних заходів

2 хв читати
Нардеп Гончаренко подав до суду на рішення Кабміну про запровадження карантинних заходів

Народний депутат України фракції "Європейська солідарність" Олексій Гончаренко подав позов до Окружного адміністративного суду Києва на рішення Кабінету Міністрів України про запровадження обмежувальних заходів у зв'язку з епідемією коронавірусу.

"Сьогодні подав позов до Окружного адміністративного суду Києва на рішення Кабміну про запровадження обмежувальних заходів у своїй постанові №211 (про боротьбу з коронавірусом)", - написав Гончаренко у своєму Telegram-каналі в понеділок

За його словами, це рішення йде врозріз із Конституцією України і Кабмін не уповноважений ухвалювати таких постанов. "Уряд своєю постановою порушує низку прав і свобод громадян, закріплених у Конституції України: право на підприємницьку діяльність, право на мирні зібрання, право на працю, право на свободу пересування", - написав нардеп.

Парламентарій наголошує, що обмежувати пересування, права і свободи громадян можна лише в разі запровадження воєнного або надзвичайного стану. "Суд має залишити дію цього акту. І якщо Зеленський (президент України Володимир Зеленський - ІФ) або Шмигаль (прем'єр-міністр України Денис Шмигаль - ІФ) вбачають необхідність у тому, щоб запровадити надзвичайний стан у країні - то збирайте ВР і голосуйте. У цій країні ще є Конституція і закон. І вони мають дотримуватися", - наголосив Гончаренко.

Згідно з текстом заяви, нардеп також оскаржує постанову Кабміну від 2 квітня №255 про посилення обмежувальних заходів у період карантину.

У свою чергу на сайті Окружного адмінсуду Києва повідомляється, що до них надійшов позов про оскарження встановленого Кабінетом Міністрів України обмеження на переміщення осіб, не уточнюючи, хто позивач.

"Зокрема, позивач просить суд визнати протиправною та нечинною постанову Кабінету Міністрів України від 11 березня 2020 року №211 2Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби Covid-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2" у частині, що стосується заборони з 6 до 24 квітня 2020 року переміщуватись групою більше ніж із двох осіб, відвідувати парки, сквери, зони відпочинку та спортивні майданчики, а також перебувати на вулиці без документів, що посвідчують особу, підтверджують громадянство чи спеціальний статус", - ідеться в повідомленні.

У прес-службі суду зазначили, що наразі вирішується питання про відкриття провадження в адміністративній справі.

Як повідомлялося, Кабмін ухвалив постанову №211 "Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби Covid-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2" 11 березня. Згодом до неї вносили численні зміни.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА