17:52 06.04.2020

Фінські ЗМІ пишуть про можливі чартери для сезонних працівників із України, посольство Фінляндії поки що не підтверджує

3 хв читати
Фінські ЗМІ пишуть про можливі чартери для сезонних працівників із України, посольство Фінляндії поки що не підтверджує

Мінпраці Фінляндії планує організувати чартери для доставки до країни сезонних сільгоспробітників із України, повідомив у неділю портал новин Yle, проте посольство Фінляндії в Україні поки що не підтверджує цю інформацію.

За даними Yle, у Фінляндії працівники повинні будуть пройти двотижневий карантин, перш ніж відправитися на ферми, які гостро потребують робочої сили.

У статті йдеться про те, що через обмеження, введені у зв'язку з епідемією коронавірусу, фінські фермери зіткнулися з гострим дефіцитом робочої сили. За їхніми словами, багато продуктів харчування можуть закінчитися, і вартість їжі підвищитися, якщо весняні польові роботи не будуть проведені в строк.

На фінських фермах традиційно працюють сезонні працівники з України, Росії і Таїланду. Наразі міністерство праці вивчає можливість організувати чартерні рейси для українських працівників, стверджує видання.

За словами старшого фахівця Мінпраці Фінляндії Лаури Перхеентупи, у цьому випадку іноземці повинні будуть пройти двотижневий карантин, перш ніж відправитися на ферми. Вона повідомила, що в міністерстві в терміновому порядку працюють над цим планом. За словами чиновника, йдеться приблизно про 1500 працівників із третіх країн - вони критично важливі для фінського сільського господарства.

"Ця інформація не є підтвердженою фінськими компетентними органами. Посольство уважно стежить за загальною ситуацією і одразу поінформує українських заявників, щойно зміниться ситуація, пов'язана з можливістю здійснення подорожей до Фінляндії", - прокоментувало інформацію фінських ЗМІ посольство Фінляндії в Україні.

Брак працівників відчувається не лише у Фінляндії. Така сама ситуація у всій Європі. У ситуації, що склалася, під загрозою може опинитися збір врожаю овочів, ягід і винограду. У сусідній з Фінляндією Естонії найбільші садівники та городники, які раніше залежали від української робочої сили, почали шукати місцевих працівників. Ймовірно, це означає підвищення вартості місцевих ягід і фруктів, однак планів скорочувати обсяг врожаю поки що немає, повідомив портал новин мовлення rus.err. Господарство Kindel Käsi OÜ, що займається вирощуванням полуниці, на 100% залежить від української робочої сили. Перші працівники повинні були приїхати на весняні роботи на початку цього місяця. В умовах, що змінилися, підприємство має вирішити, чи замовляти ще рослини на 18 гектарів, чи відмовитися від розширення полуничних полів цього року.

Працювати на поля господарства цього року мали приїхати 65 працівників з України. Наразі сподіваються, що працівники зможуть приїхати лише на збір ягід. Якщо ні, то доведеться знайти працівників в Естонії. Це підвищить вартість місцевих ягід.

"З українцями зручно. Вони приїжджають навесні на роботу, а восени їдуть. З місцевими працівниками може вийти так, що хтось зможе попрацювати тиждень, хтось - декілька днів, та й паперове, адміністративне навантаження значно зросте. Можуть підвищитися витрати на зарплати, що відіб'ється на вартості кілограма ягід", - наводить видання слова господині підприємства Гелен Каскему.

Від української робочої сили залежать і городники. У Sagro Ou вісім працівників вже на місці. Знадобиться ще десяток робочих рук, які почали шукати на естонському робочому ринку. Голова правління Sagro Калле Рейтер сказав, що навіть якщо серед жителів Естонії знайдуться охочі, то лише на два-три місяці, що не підходить для циклу вирощування овочів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА