11:05 08.04.2020

Полковника ЗСУ Без'язикова засудили до 13 років позбавлення волі за держзраду і позбавили військового звання

2 хв читати
Полковника ЗСУ Без'язикова засудили до 13 років позбавлення волі за держзраду і позбавили військового звання

Шевченківський районний суд Києва засудив до 13 років в'язниці обвинуваченого в державній зраді та участі в терористичній організації полковника Збройних сил України Івана Без'язикова, який із 2014 до 2016 року перебував у полоні бойовиків "ДНР".

"13 років ув'язнення. Саме на стільки 7 квітня 2020 року засудили полковника-розвідника Івана Без'язикова судді Шевченківського суду Києва", - повідомляє "Медійна ініціатива за права людини" на своїй сторінці у соцмережі Facebook у ніч проти середи.

Водночас в Офісі генпрокурора в середу вранці без згадки імен повідомили, що Шевченківський районний суд Києва визнав винним у державній зраді та створенні терористичної групи (ч. 1 ст. 111, ч. 1 ст. 258-3 КК України) полковника ЗСУ і призначив покарання - 13 років позбавлення волі з позбавленням військового звання.

"Встановлено, що військовослужбовець, перебуваючи в полоні з 25 серпня 2014 року на непідконтрольній українській владі території в Донецьку, вступив до складу розвідувального управління незаконного збройного формування РФ і обіймав посаду так званого заступника начальника 1-го відділу з аналітичної роботи. Цей підрозділ "ДНР" був створений і контролювався посадовими особами ЗС РФ, ФСБ РФ і представниками влади країни-окупанта на непідконтрольній території Донецької області", - йдеться в повідомленні.

У прес-службі Офісу генпрокурора нагадали, що судовий процес над полковником ЗСУ тривав із серпня 2017 року.

"У суді доведено, що він збирав розвідувальну інформацію про пересування сил і засобів українських військових підрозділів, задіяних у проведенні антитерористичної операції на сході України, допитах інших полонених українських військовослужбовців і виконував ще низку злочинних функцій. Він діяв навмисно і усвідомлював, що така діяльність завдасть шкоди державній безпеці України", - йдеться в повідомленні.

Як повідомлялося, Без'язиков - кадровий офіцер Збройних сил України, керівник розвідки колишнього восьмого армійського корпусу ЗСУ, розформованого в березні 2015 року. За словами дружини Без'язикова Маргарити Кушнірової, її чоловік потрапив у полон 16 серпня 2014 року. 5 липня 2016 року Без'язикова було звільнено з полону бойовиків.

У грудні 2016 року слідчі Служби безпеки України затримали Без'язикова за підозрою у співпраці зі спецслужбами РФ, йому було оголошено підозру в скоєнні кримінальних злочинів, передбачених ч. 1 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада) і ч. 1 ст. 258-3 Кримінального кодексу України (створення терористичної групи чи терористичної організації).

Шевченківський райсуд Києва почав розглядати справу Без'язикова по суті 18 серпня 2017 року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА