22:27 08.04.2020

Провадження про незаконність призначення суддів Верховного Суду є спробою встановити контроль над судом - адвокати Порошенка

3 хв читати
Провадження про незаконність призначення суддів Верховного Суду є спробою встановити контроль над судом - адвокати Порошенка

Ініційоване генеральним прокурором Іриною Венедіктовою кримінальне провадження стосовно п'ятого президента України Петра Порошенка щодо призначення під час його президентської каденції суддів Верховного Суду є спробою дискредитувати Верховний Суд як інституцію та встановити над ним контроль, вважають адвокати Ілля Новіков та Ігор Головань.

"Очевидно, що ці спроби дискредитують Верховний Суд і всіх суддів Верховного Суду. Це безумовно є спробою встановити додатковий контроль над Верховним судом і над суддями, як будь-яка кримінальна справа, яка дозволяє викликати людей на допити, проводити слідчі дії, тиснути різними способами. Це означає, що на фоні розвитку ситуації зі справою ПриватБанку, яка дуже чутлива для президента Зеленського, Офіс президента отримує додаткові важелі контролю над правосуддям в Україні", - зазначив Новіков у заяві, оприлюдненій прес-службою партії "Європейська солідарність".

Він також висловив упевненість, що розпочате провадження є продовженням політичних переслідувань, які відбувалися останні кілька місяців.

"Це все та сама історія. Конкретно це рішення - це спроба загорнути в нову обгортку ту абсолютно провальну ситуацію, яка розвивалася напередодні відставки генпрокурора Рябошапки", - нагадав Новіков.

Головань, у свою чергу, наголосив, що провадження Венедіктової є абсурдом з юридичного погляду, а статті, на які вона посилається, підслідні не Державному бюро розслідувань (ДБР), а виключно Національному антикорупційному бюро (НАБУ).

"Венедіктова відверто незаконно передала відверто протиправне провадження своїм колишнім підлеглим до ДБР, яке є спеціалізованою організацією для здійснення незаконних кримінальних проваджень і політичних переслідувань. Ми вже звернулися з клопотанням до генпрокурора припинити порушення закону і передати це провадження до НАБУ, де воно має бути закрите негайно", - зазначив Головань.

Як повідомлялося, генпрокурор Венедіктова 6 квітня внесла до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості щодо можливих неправомірних дій президента України, повноваження якого припинено, та інших осіб під час видання указів президента від 10 листопада 2017 року №357/2017 та від 7 травня 2019 року №195/2019 "Про призначення суддів Верховного Суду".

Як заявляється, підстави для видання указів президента України і призначення ними суддів не відповідають нормам Конституції України та закону України "Про судоустрій і статус суддів", вказаним у них. До того ж судді були призначені не до Верховного Суду, як це передбачено ст. 125 Конституції України, а до касаційних судів, неконституційність яких було визнано рішенням КСУ у справі за конституційним поданням 62 народних депутатів України. Також зазначено, що працівники Верховного Суду були незаконно позбавлені права на працю та її оплату у зв'язку з так званою ліквідацією.

Зазначені дії були кваліфіковані за ч. 2 ст. 364 (зловживання владою або службовим становищем), ч. 2 ст. 376 (втручання в діяльність судових органів), ч. 4 ст. 382 (невиконання судового рішення), ч. ч. 1, 2 ст. 109 (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади) Кримінального кодексу України.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Майже дві третини українців вважають демократію найкращою системою правління, це шостий показник серед досліджуваних країн - опитування

Українська ППО збила російську ракету в Криворізькому районі

Унаслідок обстрілу Сміли постраждали шість осіб - ДСНС

Умєров і помічник генсека НАТО обговорили ситуацію на полі бою і кроки на шляху до членства України в Альянсі

Двоє людей загинули, одна людина дістала поранень унаслідок вибуху в пункті прийому металобрухту на Львівщині

Рада підтримала в першому читанні законопроєкт про створення Держреєстру постраждалих від агресії РФ

ДБР з'ясовує обставини вибухів у Миколаєві, внаслідок яких загинули двоє військових і травмувалися п'ятеро рятувальників

Росіяни атакували вантажівку в Херсонській області, одна людина постраждала - ОВА

Суд розгляне клопотання Офісу генпрокурора про передання АРМА столичного ТРЦ Gulliver

Шмигаль і канцлер Казначейства Великої Британії Гант обговорили потреби України в енергообладнанні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА