14:44 10.04.2020

Комітет ВР у проекті правок до держбюджету-2020 пропонує дати Мінфіну право на операції з ВВП-варантами та розширити держгарантії

3 хв читати
Комітет ВР у проекті правок до держбюджету-2020 пропонує дати Мінфіну право на операції з ВВП-варантами та розширити держгарантії

Надати Міністерству фінансів України право здійснювати операції з державними деривативами (ВВП-варантами), зокрема їх обмін, випуск, купівлю, викуп та продаж, пропонується в доопрацьованому бюджетним комітетом законопроекті правок до держбюджету-2020 року, що є в розпорядженні агентства "Інтерфакс-Україна".

Згідно з ним, одним із джерел для здійснення таких угод можуть бути, як виняток із чинних положень Бюджетного кодексу, держзапозичення понад обсяги, встановлені в державному бюджеті для фінансування його дефіциту.

"Умови таких угод визначає Кабінет Міністрів", - пропонує комітет.

Він також вважає за необхідне тимчасово, до кінця цього року, прибрати в Бюджетному кодексі обмеження на надання держгарантій і граничного обсягу держборгу.

Чинний закон про держбюджет містить статтю про граничний розмір на кінець цього року держборгу в 2 трлн 45,1 трлн грн і гарантованого держборгу в 318,4 млрд грн, тоді як у проекті правок запропоновано встановити граничний розмір держборгу 2 трлн 386,8 млрд грн, а також прибрати обмеження в 29,3 млрд грн на держгарантії у 2020 році.

Крім того, комітет виступає за можливість давати держгарантії компаніям під весь обсяг виконання боргових зобов'язань, що залучаються на інвестпроекти, тоді як чинний закон про держбюджет обмежує їх 80% таких зобов'язань.

ВВП-варанти були випущені в рамках реструктуризації держборгу в 2015 році замість єврооблігацій на номінальну суму $3,2 млрд і не є частиною держборгу країни. Платежі за ВВП-варантами здійснюватимуться щорічно в грошовій формі в доларах США залежно від динаміки зростання реального ВВП України в 2019-2038 рр., проте через два календарні роки - тобто між 2021-м і 2040 роками.

Якщо приріст ВВП за рік буде нижчий за 3% або реальний ВВП буде менший за $125,4 млрд, виплат за паперами не буде. В разі якщо приріст реального ВВП становитиме від 3% до 4%, виплата за паперами становитиме 15% перевищення показника ВВП над 3%, а якщо вище 4% - то ще плюс 40% перевищення показника ВВП над 4%. Крім цього, з 2021-го по 2025-й платежі обмежені 1% ВВП.

Орієнтовно виплати за ВВП-варантами у 2021 році оцінюються в $40 млн.

Після випуску ВВП-варантів наприкінці 2015 року вони котирувалися за курсом близько 50% номіналу, після чого просіли до 30%, а історичним мінімумом було 28,257% у середині листопада 2016 року. Потім розпочалося зростання їх котирувань, і на середину квітня 2018 року в очікуванні відновлення фінансування МВФ ці папери подорожчали до локального максимуму в 72,5%.

Однак проблеми в переговорах з МВФ знову призвели до їх падіння майже до 50% номіналу на початок жовтня-2018, коли Київ, нарешті, домовився з МВФ про новий транш. Нове зростання цих паперів, як і котирувань єврооблігацій України, розпочалося навесні 2019 року з виборів президента, на яких переміг Володимир Зеленський. А позначку в 100% номіналу їх котирування вперше подолали в середині січня цього року.

Однак пов'язана з епідемією коронавірусу криза знову обвалила котирування цих паперів, у другій половині березня вони знову опускалися до 50% номіналу, проте на новинах про ймовірне отримання Україною великого кредиту МВФ та інших МВФ ці папери подорожчали й наразі котируються близько 76% від номіналу.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

США готуються підписати контракти на озброєння для України на $6 млрд

"Укрзалізниця" тимчасово змінить рух приміських потягів через обстріл Харківщини

Канада вітає повернення депортованих до РФ дітей і сприятиме поверненню ще тисяч

Україна і Японія обговорили створення спецтрибуналу для РФ за воєнні злочини

Кулеба вітає доповідь Московського механізму ОБСЄ щодо свавільного утримання РФ українських цивільних осіб

Учасники завтрашнього "Рамштайну" обговорять, як допомогти Україні подолати складнощі, що накопичилися за час відсутності американської підтримки

Данія збільшить військову підтримку України ще на 4,4 млрд данських крон у 2024 році

Українська авіація завдала за добу ударів по 8 місцях скупчення окупантів

Оборонний пакет США потрібно направити в Україну якнайшвидше - розмова Зеленського з американськими партійними лідерами

Окупанти за добу завдали чотири ракетних і 50 авіаударів по Україні, обстріляли понад 110 населених пунктів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА