20:27 13.04.2020

Загрози для ЧАЕС та сховища відпрацьованого палива немає, стверджують у ДСНС

3 хв читати
Загрози для ЧАЕС та сховища відпрацьованого палива немає, стверджують у ДСНС

У зоні відчуження Чорнобильської АЕС підрозділи Держслужби з надзвичайних ситуацій України спільно зі співробітниками лісової охорони Держагентства з управління зоною відчуження продовжують гасіння пожеж у чотирьох лісництвах, при цьому загрози для ЧАЕС, сховища відпрацьованого палива та інших важливих об'єктів немає, запевняють у ДСНС.

"Наразі основні зусилля зосереджені на тому, щоб зупинити поширення і локалізувати окремі осередки пожеж у Корогодському, Денисовецькому, Дитятському та Паришівському лісництвах... Нині загрози для ЧАЕС, сховища відпрацьованого палива та інших критичних об'єктів зони відчуження немає", - наголосив директор Департаменту реагування на надзвичайні ситуації ДСНС Володимир Демчук у відеозверненні, оприлюдненому на сторінці служби в сервісі YouTube в понеділок увечері.

Раніше в понеділок член громадської ради в Держагентстві України з управління зоною відчуження Ярослав Ємельяненко заявив, що природна пожежа на території зони відчуження ЧАЕС дісталася до відселеного м. Прип'яті й наблизилася на відстань майже 2 км до сховища радіоактивних відходів "Підлісний".

"Ситуація критична. Зона палає. Місцева влада звітує, що все під контролем, але насправді вогонь стрімко захоплює нові території… Зараз вогонь дістався Прип’яті та знаходиться у двох кілометрах навпростець від сховищ радіоактивних відходів "Підлісний", де розташовані найбільш високоактивні радіаційні відходи всієї Чорнобильської зони та від самої ЧАЕС", - написав Ємельяненко на своїй сторінці у соцмережі Facebook.

Він наголосив, що чорнобильські пожежі гасять уже десятий день, а вогонь, незважаючи на роботу рятувальників, вільно переміщається через вітер "і зараз дістався до міста Прип'яті й небезпечних об'єктів зони відчуження".

Згідно з онлайн-ресурсом NASA FIRMS (Fire Information for Resource Management System, https://firms.modaps.eosdis.nasa.gov/map/#z:14;c:30.1,51.4;d:2020-04-12..2020-04-13), на якому оперативно відображаються дані про пожежі в різних регіонах планети із супутників, вогонь наблизився до проммайданчика нового безпечного конфайнмента (НБК) ЧАЕС на відстань майже 500 м.

Водночас у Держслужбі України з НС заявляють, що станом на 17:00 понеділка, 13 квітня, в зоні відчуження і безумовного (обов'язкового) відселення підрозділи ДСНС спільно з працівниками лісової охорони ДАЗВ продовжують гасіння пожеж на території Корогодського і Денисовецкого лісництв.

"Пожежу на території Котовського лісництва ліквідовано. Спостерігається горіння трав’яного настилу та лісової підстилки окремими осередками... Основні зусилля зосереджено в Денисовицькому лісництві поблизу населеного пункту Новий Мир, де відмічається поширення горіння трав’яного настилу та лісової підстилки", - йдеться у зведенні на сайті ДСНС.

За даними служби, на всіх оперативних ділянках працює важка інженерна техніка ДСНС для облаштування протипожежних розривів і забезпечення доступу пожежної техніки до місць гасіння.

Водночас, за інформацією ДСНС, радіаційний фон у м. Києві та Київській області в межах норми і не перевищує природних фонових значень (м. Київ - 0,011 мР/год, Київська область - у межах 0,012 мР/год за допустимого фону 0,05 мР/год).

"У зоні відчуження та безумовного (обов’язкового) відселення рівні потужності еквівалентної дози гамма випромінювання не змінилися (м. Чорнобиль – 0,020 мР/год за допустимого рівня до 0,055 мР/год)", - ідеться в повідомленні.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна розпочала переговори про укладання угоди з безпеки з Португалією

Чоловіки мобілізаційного віку матимуть змогу отримати паспорт громадянина України або паспорт для виїзду за кордон лише на території країни

США таємно поставили Україні ракети ATACMS, українські сили вперше застосували їх минулого тижня

ППО знищила одну ворожу ракету та три розвідувальні БПЛА

Зеленський заслухав доповіді Сирського та Умєрова

Зеленський подякував американцям, які працюють на оборонних підприємствах

За добу ворог завдав 13 ракетних та 51 авіаудар, обстріляв понад 110 населених пунктів України

ЗС України відбили 18 ворожих атак на лиманському напрямку, 13 – на бахмутському

Єрмак подякував Саллівану і команді адміністрації президента США за зусилля на шляху схвалення допомоги Україні, розповів про ситуацію на фронті

Умєров подякував США за підписаний пакет законів: Життєво важливий крок у зміцненні здатності захищати нашу незалежність

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА