17:40 14.04.2020

Печерський суд обирає запобіжний захід Чорновол, біля будівлі суду відбувається мітинг на підтримку активістки Майдану

3 хв читати
Печерський суд обирає запобіжний захід Чорновол, біля будівлі суду відбувається мітинг на підтримку активістки Майдану

Печерський районний суд Києва у вівторок обирає запобіжний захід народному депутату України VIII скликання (2014-2019гг) Тетяні Чорновол за обвинуваченням в умисному вбивстві, висунутому на її адресу Державним бюро розслідувань (ДБР), біля будівлі суду відбувається мітинг проти кримінального переслідування активістів Революції гідності.

"Вони хочуть нас залякати... В умовах, коли країна занурилася в політичну, економічну, соціальну кризу, кризу безпеки... ми намагаємося об'єднати країну... Що роблять прихильники Януковича, які зараз знову потрапили до влади? (...) Ми точно боротимемося... і вони нас точно не залякають", - сказав, виступаючи під час акції біля будівлі суду в підтримку Чорновол п'ятий президент України, лідер партії "Європейська солідарність" Петро Порошенко.

Він додав: "Ми не дамо владі скористатися коронавірусом, щоб потайки спробувати притиснути опозицію".

Порошенко висловив жаль з приводу того, що у Верховній Раді вдалося зібрати лише 51 підпис депутатів на підтримку Чорновол. "Це тест для парламенту", - висловив думку він.

Водночас суд дозволив відеотрансляцію засідання, деякі народні депутати України ведуть стрім із зали засідання на своїх сторінках у Facebook, також засідання транслюють на YouTube-каналі "Судової влади України".

У прокуратурі Київської області агентству "Інтерфакс-Україна" повідомили, що обвинувачення проситиме суд про обрання для Чорновол запобіжного заходу у вигляді цілодобового домашнього арешту.

Раніше у вівторок слідчі ДБР допитали Чорновол, вона відмовилася надавати свідчення, посилаючись на своє конституційне право.

Перед допитом у ДБР Чорновол заявила, що не даватиме свідчень, щоб вони не стали підставою для залучення до кримінальної відповідальності інших учасників Революції гідності.

"14 квітня 2020 року в територіальному управлінні Державного бюро розслідувань, розташованому у місті Києві, відбувся допит Чорновол Т., підозрюваної в умисному протиправному заподіянні смерті іншій людині, вчиненому за попередньою змовою групою осіб способом, небезпечним для життя багатьох осіб (п.п. 5, 12, ч. 2 ст. 115 Кримінального кодексу України)", - йдеться в повідомленні ДБР, розміщеному на сайті у вівторок.

Співробітники ДБР провели обшук у будинку Чорновол. Їй повідомили про підозру в керівництві підпалом офісу "Партії регіонів" у лютому 2014 року, унаслідок чого загинула людина.

У свою чергу міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков назвав повідомлення Чорновол підозр у вбивстві неадекватними та ганебними, і у зв'язку з цим запропонував першому заступнику директора ДБР Олександру Бабікову залишити державну службу. Аваков зазначив, що Бабіков був адвокатом екс-президента України (2010-2014 рр.) Віктора Януковича. "Ви наплювали на конфлікт інтересів як керівник ДБР й інспірували справу проти Тетяни Чорновол", - написав Аваков на своїй сторінці у соцмережі Facebook.

У ДБР, у свою чергу, заявляють, що відомство працює поза політикою. Пізніше Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) заявило про відсутність у Олександра Бабікова конфлікту інтересів під час здійснення повноважень першого заступника директора ДБР.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Незважаючи на затримку у схваленні в Конгресі США фінансування для України, допомога USAID не припинялася

Китай розпочав здійснення історичної місії зі збору зразків зі зворотного боку Місяця

Посол США: військова та економічна допомога, підтримка реформ і підзвітність - основні цілі виділених для України $61 млрд

Війська РФ за минулий день обстріляли 10 громад Сумської області

Мелоні підтвердила прихильність Італії організації у Швейцарії Глобального саміту миру в Україні

МЗС рекомендує громадянам України уникати відвідування місць масового скупчення людей у Тбілісі

Уряд продовжив на 1 місяць термін дії відстрочки від призову співробітникам "Укрзалізниці"

Затримано керівника ДП "Адміністрації річкових портів", якого підозрюють в одержанні хабаря за дозвіл влаштувати місця для відпочинку на причалах

Єрмак і Сіято обговорили ключові питання українсько-угорських відносин

У Бородянці Київської області "зникли" 20 млн грн на відновлення - Держаудитслужба

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА