21:51 15.04.2020

Міністри оборони НАТО обговорили дії в умовах пандемії Covid-19

3 хв читати
Міністри оборони НАТО обговорили дії в умовах пандемії Covid-19

Міністри оборони НАТО розглянули відповідь альянсу на пандемію коронавірусу і погодили свої наступні кроки, які належить зробити для надання підтримки країнам-союзникам і партнерам, повідомив генсек організації Єнс Столтенберг.

"Covid-19 являє собою безпрецедентний виклик для наших держав. Він здійснює глибокий вплив на населення і економіку наших країн. Унаслідок кризи міжнародна система зазнала історичних потрясінь, у яких можуть бути довгострокові наслідки", - заявив Столтенберг у середу після наради глав оборонних відомств країн НАТО, що відбувся у форматі відеоконференції.

За його словами, криза продемонструвала стійкість і згуртованість держав альянсу. "Наші збройні сили вже грають ключову роль у наданні підтримки національним цивільним зусиллям (в боротьбі проти коронавірусу - ІФ)", - додав він.

Генсек альянсу повідомив, що верховний головнокомандувач об'єднаними збройними силами НАТО в Європі генерал Тод Волтерс доповів міністрам про зусилля, які докладаються для забезпечення найбільш ефективного використання військових ресурсів організації допомоги проти Covid-19.

Столтенберг навів дані, згідно з якими, збройні сили країн Північноатлантичного альянсу провели понад 100 повітряних місій з перевезення медичного персоналу та предметів медичного призначення, сприяли будівництву 25 польових госпіталів, забезпечили понад 25 тис. додаткових ліжко-місць, і понад 4 тис. особового складу медичних служб беруть участь у підтримці громадянських зусиль.

Міністри, продовжив Столтенберг, також обговорили забезпечення стримування і оборони. Він вважає, що виклики в сфері безпеки не зменшилися через пандемію. "Навпаки, потенційні противники намагатимуться використовувати ситуацію для просування своїх інтересів. Можуть осміліти терористичні угруповання. Обстановка в сфері безпеки в Афганістані і Іраку залишається нестабільною. І ми бачимо, що не знижуються темпи військової активності Росії", - зазначив генсек альянсу.

"Саме тоді як ми продовжуємо вживати всіх необхідних заходів для захисту наших збройних сил (від коронавірусу - ІФ), наша оперативна готовність залишається непорушною. І наші сили зберігають готовність, пильність і підготовленість для реагування на будь-яку загрозу", - заявив Столтенберг.

Крім того, повідомив він, Північноатлантична рада на рівні міністрів оборони обговорила "важливість протидії дезінформації з боку як державних, так і недержавних суб'єктів, які намагаються посіяти розкол в Північноатлантичному альянсі і Європі і підірвати наші демократії".

Міністри також розглянули "довгострокові наслідки цієї кризи в сфері охорони здоров'я".

"Геополітичний вплив пандемії може виявитися значним. Деякі можуть спробувати використовувати економічний спад для інвестицій у наші найважливіші галузі промисловості і інфраструктуру, що зі свого боку може вплинути на нашу безпеку в довгостроковій перспективі і на нашу можливість впоратися з черговою кризою при її настанні", - підкреслив глава НАТО.

Тому, пояснив він, міністри оборони обговорювали, як альянс повинен готуватися до довгострокових наслідків пандемії.

За словами Столтенберга, висновки робити зарано, але вже очевидно, що країни НАТО повинні ще більше зміцнити стійкість своїх товариств. Міністри узгодили низку відповідних рекомендацій, спрямованих на зміцнення такої стійкості, грунтуючись на уроках, витягнутих з кризи Covid-19, повідомив генеральний секретар Північноатлантичного альянсу.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА